FILMRECENSIE

‘Heartbound’ toont meer dan het cliché van de Thaise importbruid

Niels en Sommai zijn inmiddels 25 jaar getrouwd. Beeld
Niels en Sommai zijn inmiddels 25 jaar getrouwd.

Heartbound
Regie: Janus Metz en Sine Plambech
★★★★☆

In Noordwest-Jutland, het topje van Denemarken, wonen ruim negenhonderd Thaise vrouwen. Vijfentwintig jaar geleden woonden er nul. Reden voor de Deense regisseur Janus Metz en zijn echtgenote, de bekende antropologe Sine Plambech, om op onderzoek uit te gaan. Ze reisden over een periode van tien jaar heen en weer tussen Thailand en de Jutse regio Thy (ja, hoe verzin je het, Thai en Thy) om de levens te volgen van verschillende Deense mannen en hun Thaise vrouwen.

‘Heartbound’ is de prachtige, intieme documentaire die eruit voortvloeide. Heel mooi hoe de filmmakers uitgebreid de tijd nemen om achter het cliché van de westerse sekstoerist en de Aziatische sekswerkster te duiken. Zo ging Niels na een echtscheiding op vakantie naar Thailand, om daar als een blok te vallen voor Sommai, destijds werkzaam in seksstad Pattaya. Het was niet zomaar een avontuurtje. Niels en Sommai zijn inmiddels 25 jaar getrouwd.

Sommai is ook de spil van de film en het middelpunt van de Thaise gemeenschap in Thy. Eenmaal in Denemarken ontpopte ze zich namelijk tot koppelaarster. Ze organiseerde Thaise culturele avonden, plaatste annonces in de lokale krant en wist zo talloze huwelijken tot stand te brengen tussen Deense mannen en Thaise vrouwen.

Wederzijds verlangen

De film volgt een van die verhalen van nabij. Sommai’s 31-jarige nicht Kae wil ook een Deense man en die wordt via een advertentie gevonden in Kjeld. Tante Sommai regelt een ontmoeting om te kijken of het klikt en ziedaar, Kae en Kjeld trouwen, krijgen een zoontje, en inmiddels woont ook Kae’s Thaise tienerzoon in Thy.

Aan de hand van persoonlijke verhalen laten de filmmakers zien hoe de Thaise gemeenschap in Thy groeit en groeit. Maar ze gaan ook uitgebreid in op wederzijdse verlangens. Wat opvalt is dat het vaak om eenzame Deense mannen gaat die in het hoge noorden oprecht verlangen naar een vrouw en een gezin. Voor Thaise vrouwen is een huwelijk met een Deense man een ontsnapping aan armoede maar vooral, zo blijkt, een mogelijkheid om het Thaise thuisfront financieel te steunen. Het zorgt vaak voor spanning binnen het huwelijk. Het raakt je diep om te zien hoe mensen zich daar doorheen slaan. Hoe vreselijk sterk de vrouwen zijn die tussen die twee werelden leven, in een eeuwige spagaat. En soms ook niet, dan gaat het mis.

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten, u vindt ze op trouw.nl/filmrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden