Headhunter floreert als dominee Zuidas

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Jurist, prominent corps-lid en headhunter Ruben van Zwieten (25) heeft het rustig. Door de crisis. Nu wordt hij dominee in het hart van bancair Nederland, te vinden op de Amsterdamse Zuidas.

Hij geeft bijbelklassen voor jonge advocaten, bankiers en accountants, leert hen teksten uit het Grieks vertalen en duikt daarna de kroeg in. Samen drinken, op rekening van De Dominee.

Standaardprocedure op verjaardagsfeestjes: een bijbel stiekem in de boekenkast achterlaten, om dan een paar dagen te wachten op een verontwaardigd telefoontje, inclusief rollende vloek: ’Man, wat moet ik met die bijbel?’. Zo probeert Ruben van Zwieten (25), Amsterdams zakenman en dominee in opleiding, zijn ongelovige vrienden te prikkelen. „Stiekem vinden ze het mooi. En zeggen zelfs direct ’sorry van dat gevloek’.”

Van Zwieten – ook wel bekend als de dominee in het zwarte sportwagentje – verdiende goed als headhunter. Hij plaatste, zelf nog student, andere studenten uit heel Nederland bij grote bedrijven. Veel contacten deed op bij het Leids studentencorps Minerva, hij was er president.

Gaandeweg bouwde hij een netwerk op aan de Amsterdamse Zuidas. Daar profiteert Van Zwieten van, ook nu de zaken door de crisis tegenzitten. Als predikant in opleiding in de Thomaskerk op de Zuidas richt hij zich speciaal op deze werknemers.

„Niet iedereen is geschikt om met de bijbel in de hand de Zuidas op te gaan. Het is geen gebied waar het christelijke geloof breed gedragen wordt. Als zakenman weet ik hoe je activiteiten opzet. Ik kan het bijbelse overdragen op mensen die niets met het geloof hebben. Ik zie dat zelfs als mijn roeping.”

Buurtcafé De Blauwe Engel speelt in het werk van de jonge predikant een belangrijke rol. Met het oog op zijn project Zingeving op de Zuidas heeft hij er een rekening op naam van De Dominee geopend.

De bijbelklassen met predikant Ad van Nieuwpoort voor bijvoorbeeld advocaten, bankiers en accountants tussen de 25 en 35 jaar, worden grotendeels gevormd door Van Zwietens eigen vrienden en bekenden. Eerst bestuderen ze in de kerk een bijbelse tekst, dan volgt een nabeschouwing in het café. „Het is als theoloog soms enorm verrassend om te horen hoe een advocaat bijbelse teksten uitlegt. Ze staren op woorden en leggen verbanden die wij nooit vermoed hadden. Later praten we aan de hand van de tekst over hoe het bijbelse verhaal in het leven aan het licht komt. Dat is zingeving waar velen, soms onbewust, naar op zoek zijn.”

Klinkt erg gezellig. Maar hoe serieus zijn die bijbelbijeenkomsten?

„De werknemers op de Zuidas zijn intelligente mensen die veel uit de Bijbel kunnen leren. Vergeet niet dat advocaten ooit leerlingen waren die Grieks, Latijn en filosofie interessant vonden, maar die deze intellectuele bevrediging nu niet meer vinden in hun werk. Die biedt de Bijbel wel. We bestuderen van de teksten heel serieus, maken eigen vertalingen uit het Grieks. Daar leer je veel van.

Maar deze mensen hebben bij uitstek ook een sociaal vaardige kant. Dat maakt hen tot echte gemeenschapsmensen. Ze zijn invoelend, weten een gesprek op gang te brengen, stellen vragen, hebben humor. Je moet de ontmoeting wel faciliteren in een omgeving zetten die bij ze past. Daar dient het café voor.”

Hoe krijgt u hen zover om mee te doen aan Zingeving op de Zuidas?

„Sommige vrienden zeggen: ik doe het alleen voor jou. Dat lijkt teleurstellend, maar er zit meer achter. Het is in deze omgeving makkelijker om te zeggen dat je voor een vriend naar de kerk komt, dan dat je zingeving zoekt. De zakenmensen die naar mijn kerstverhaal kwamen luisteren, zijn later niet naar de kerk teruggekeerd. Maar ik verwacht wel dat ze weer bij mijn Paasverhaal. Ik denk toch dat ze er wel iets van meegekregen hebben. Dat ze het ook goed gevonden hebben.”

U vindt het niet erg om in uw omgeving als christen uitzonderlijk te zijn?

„Ik merk dat als mensen mij eenmaal kennen als zakenman of corpsstudent, ze het juist interessant vinden dat ik ook theoloog en toekomstig dominee ben. Ze zoeken me daarom zelfs op. Ik heb mede zoveel succes als recruiter juist omdat ik dominee ben. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en hun verhaal. Achter twee a-4'tjes zit vaak een prachtig levensverhaal.

Er zijn geen dominees in mijn familie. Toen mijn opa overleed, zag ik wel hoe mijn moeder bad en bad. Als alles om je heen zwart lijkt, is God er nog. Dat leerde ik toen ik vijf was. God is er altijd als de bodem onder je. Toen ik het op school vertelde dat ik dominee wilde worden, lachte de juf en daarmee de hele klas mij uit. Ik moest huilen, besefte niet dat ze het grappig vond.

Ik ben ook nauwelijks in de kerk geweest tot ik op mijn achttiende theologie ging studeren. Ik ging de studie eigenlijk blanco in. Kwam bij het corps, waar religie geen rol speelt en bijna niemand theologie studeert. Aanvankelijk deed ik mijn theologiestudie puur uit interesse. Maar ik wilde de klassieke opleiding, niet een studie wereldgodsdiensten. In het tweede jaar ben ik er rechten bij gaan studeren. Maar de roeping bleef en ik besloot mijn kerkelijke opleiding te gaan doen. Nu ik het door de kredietcrisis zakelijk iets rustiger heb, kan ik mijn predikantenopleiding gelukkig afmaken.”

Gaat het u niet te gemakkelijk af: geld verdienen, God dienen?

„Nee. Morgen houd ik de vierde preek van mijn leven. Dat is heel erg spannend. Het is niet het spreken in het openbaar dat ik moeilijk vind. Dat heb ik al zo vaak gedaan tijdens allerlei gelegenheden. Mijn preek zal in de tijd voor Pasen betrekking hebben op de lijdenstijd. Want geloven begint daar waar zien ophoudt. Je hoeft het niet te kunnen bevatten wat het betekent als je zegt: de Heer zij met u. Dat zijn grote woorden. Ik ben onzeker om die tegenover de gemeente uit te spreken. Ik durf tijdens de preek mijn armen nog niet in een wijds gebaar te verheffen. Ik ben een dienaar van het Woord, een servus domini, daar ben ik mij van bewust. We vergaderen in de kerk rondom de Schrift, daar draait alles om.”

In Den Bosch werd donderdag een mis opgedragen voor de slachtoffers van de crisis. Is zo’n dienst niets voor u?

„Ik vind die berichten dat de kredietcrisis de kerken weer vol zou krijgen, overtrokken. In Londen en New York gebeurt dat misschien, maar niet hier. De mogelijkheid van de kerk komt in velen gewoon niet op. Men is niet meer bekend met de weg daarnaartoe. Als mensen troost zoeken, gaan ze liever met hun vrienden het café in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden