’Hé, we praten nu eens mét deze mensen’

Ad Vermolen van de lokale partij Prins mist sinds drie maanden een been en zet zich in voor de minder validen in Den Helder. 'Sommige steegjes lopen zo schuin, je kiepert met een rolstoel bijna om.' (FOTO HERMAN WOUTERS) Beeld Herman Wouters

Trouw volgt de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Den Helder. Deze week werd daar een kiezerscafé georganiseerd, voor mensen met een beperking.

Hij is er nog niet helemaal uit, op welke partij hij nou moet gaan stemmen. Daarom heeft de doofblinde Harrie Overdijk zich met zijn blindengeleidehond naar theater de Kampanje in Den Helder begeven, waar een kiezerscafé wordt gehouden. Daar beloven de toegestroomde partijen stuk voor stuk alles te doen om het leven van mensen met een beperking te vergemakkelijken. „Maar dat riepen ze vier jaar geleden ook al”, verzucht Overdijk.

De belangstelling voor het kiezerscafé valt alle aanwezigen tegen. Zo’n twintig mensen hebben zich in een bijzaaltje van het theater verzameld. „Deze lage opkomst typeert de belangstelling voor politiek in Nederland”, zegt organisator Erik van Zoonen, van stichting MEE. Toch is hij blij dát er mensen naar de bijeenkomst gekomen zijn. „Alle knelpunten waar mensen met een beperking mee te maken krijgen, moeten we bij de politici onder de aandacht brengen.”

Knelpunten worden er in het café zeker naar voren gebracht. „Als ik mijn blindengeleidehond ’s avonds uitlaat, dan mag hij zijn beugel niet om”, zegt Overdijk door de microfoon. „Ik zou graag willen dat de gemeente de graskanten bijhoudt, want het gras loopt over op de stoep. Daardoor raak ik de weg kwijt en dwaal ik soms over het gras.”

„Je hoort hier dingen waar je als gezond mens nooit over na hoeft te denken”, zegt Ad Vermolen, van de partij PRINS – Voor behoorlijk bestuur. Vermolen mist zelf sinds drie maanden een been en wil zich daarom nu inzetten voor de mindervalide mens in Den Helder. Vanuit zijn rode scootmobiel spreekt hij de zaal toe. „Sommige steegjes in de binnenstad lopen zo schuin, dat je bijna omkiepert met een rolstoel.”

Wat een opluchting, zegt Paul Koopman van de Stadspartij: „We praten nu niet óver mensen met een beperking, maar mét deze mensen.”

Toegankelijkheid van openbare gelegenheden is een belangrijk gespreksonderwerp. Moeilijk bereikbare pasfotohokjes, hoge drempels van winkels en losliggende tegels; alle opmerkingen worden door de politici genoteerd.

Van Zoonen, medeorganisator van het kiezerscafé, drukt de politici op het hart dat hij in november opnieuw van zich laat horen. Dan zal hij controleren of de beloftes zijn waargemaakt.

Harrie Overdijk heeft daar weinig vertrouwen in. „Ik hoop al jaren dat de politici doen wat ze beloven. Want het is niet makkelijk om als doofblinde door het leven te gaan. Maar er verandert nooit veel. Helaas.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden