'Hé, waarom zeg je niet gewoon fuck it?'

Wat zou er gebeuren als de banken een keer echt goed zouden crashen, zonder dat overheden ze redden?

Journalist Joris Luyendijk hoeft niet lang na te denken over wat zo'n catastrofe betekent. "Paniek. De boel stort in. Niemand wordt betaald. De leverantie van alle spullen houdt op... De supermarkten zijn geplunderd, er is ordepolitie op straat, ook je telefoon doet het niet meer."

Na enkele jaren rond te hebben gelopen in de Londense City is de antropoloog en journalist er niet optimistischer op geworden, blijkt uit een interview met Volzin, magazine voor 'zinvol leven'. Want, zegt Luyendijk, zo'n crisis is ophanden.

Als een ware Bijbelse onheilsprofeet voorspelt Luyendijk een totale meltdown van het mondiale economische systeem, die ook de democratie op haar grondvesten zal doen schudden. Het einde van de wereld as we know it is nabij. Luyendijk: "Het is sprekend hoe de heilige boeken tjokvol staan met waarschuwingen om de economie niet in te richten zoals wij dat hebben gedaan. Ze voorspellen haarfijn wat er gebeurt als je dat wel doet."

Een samenleving waarin mensen niets meer met elkaar delen dan economische belangen en waarin 'alle loyaliteit is ingewisseld voor liquiditeit' stort tijdens zo'n economische crisis in elkaar, meent Luyendijk.

In zo'n situatie zullen mensen hun heil weer zoeken bij religie. "Dat hoor je ook bij burgeroorlogen. Religie heeft een belangrijke sociale component, religie geeft een structuur voor ervaring; al die dingen waarvan mensen een tijdlang hebben gedacht dat ze er zonder kunnen. Ik denk dat religie heel goede kaarten heeft om terug te komen als we er echt de puinhoop van maken waarnaar we op weg zijn."

Man, maak je niet zo druk, zou de spirituele coach John Parkins de somberende Luyendijk waarschijnlijk voorhouden. In zijn nieuwste boek 'Fuck it' biedt Parkins een therapie om stress te verminderen. De therapie is in de twee woorden van de titel samen te vatten.

In spiritueel maandblad Happinez is een uitgebreid interview met Parkins te lezen. Op de cover van het blad spat de zorgeloosheid ervan af, twee Boeddhistische kind-monnikjes lachen je toe. Thema van deze maand: 'stralen'. Het leven als één grote fijne yogaretraite. "Wat is het toch grappig", mijmert Parkins, "alles waar we je je mee bezighoudt als mens, al die zorgen, oordelen, jezelf vergelijken..."

Parkins wilde scriptschrijver worden in Hollywood, maar hij besefte dat hij dan eerst jarenlang hard had moeten werken om 'gelukkig te worden'. "Ik realiseerde me: ik wil nú goed in mijn vel zitten." Samen met zijn vrouw Gaia begon hij daarom holistisch centrum 'The hill that breathes' in Toscane.

De methode-fuck it ontstond toen Parkins bezig was met een ambitieus boek, over dat alles wat bestaat in essentie één is. Parkins worstelde ermee. In die tijd zeiden hij en Gaia vaak 'fuck it' tegen elkaar, om hun sores te relativeren. Een bevrijdende gewoonte, ontdekten ze. "We adviseerden het soms ook tijdens de retreats, wanneer iemand last had van stress: 'Hé, waarom zeg je niet gewoon fuck it?'

En zo kwam er alsnog een boek. Geen abstracte verhandeling over het Ene Zijn, maar een lesboek in loslaten. Voor mensen die zich te veel zorgen maken. "Natuurlijk, het leven ís ook moeilijk. Mijn punt is dat er achter die strijd ook een diepe zucht zit van: het doet er niet zoveel toe, het komt wel goed."

"Je slaakt een diepe zucht", merkt de interviewer op. "Je moet er ook bij uitademen, hè?" Parkins knikt. "Misschien wordt dat mijn nieuwe boek."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden