'Hè, hè, eindelijk geen PVV meer'

CDA Overijssel is blij van Wilders af te zijn, maar bezorgd over aanpak crisis

Koorgezang klinkt uit een zijzaal. Honderdzestig Overijsselse CDA'ers zitten in groepjes in de kelder en de hoofdzaal van het gereformeerde Ontmoetingscentrum in Wierden. Hier hervindt het provinciale CDA deze maandagavond zijn politieke bronnen. Opgelucht zijn de christen-democraten wel een beetje dat ze van de PVV af zijn. Maar niet van harte. Had Wilders zijn verantwoordelijkheid niet kunnen nemen in crisistijd, klinkt het teleurgesteld in typische CDA-terminologie.

Bart-Jan Gardebroek uit Kampen is een jonge CDA'er die vindt dat Wilders onbetrouwbaar is gebleken. "CDA'ers denken juist graag aan het landsbelang", zegt hij. Hij hoopt dat zijn partij met de VVD 'en drie andere partijen' het land snel door de economische crisis kan loodsen. De favoriete partijleider? Iemand die Lubbers- en Balkenendeachtige uitslagen regelen kan, graag.

Hein Pieper, voorzitter van CDA Overijssel, hoort veel bezorgdheid in de riante achterban die het CDA in deze provincie nog altijd kent. Dubbele emoties krijgt hij van partijgenoten mee. "Mensen zeggen me 'hè hè, eindelijk geen PVV meer'", zegt hij. "Maar ze hebben ook diepe zorg over de aanpak van de crisis", zegt hij. "Zorg is er over de verkiezingsuitslagen. Die kan voor Belgische toestanden zorgen en dan is Nederland onregeerbaar."

Blij dat de verbintenis met de PVV voorbij is, is Bart van Winsen. Het oud-Kamerlid werkt in de Euregio voor de regio Enschede en Osnabrück in één christen-democratische fractie met het CDU. Deze combifractie schreef in 2010 CDA-formatieleider Maxime Verhagen een kritische brief tegen een coalitie met de PVV. "Onze vrees is bewaarheid geworden", zegt Van Winsen. "Hadden we er maar nooit aan begonnen." Deze avond bespreekt hij in Wierden met vreugde de nieuwe Europese ambities die Strategisch Beraad zijn partij toedicht.

Vooral (oud-)bestuurders komen op de provinciale bijeenkomst af. Hoe ze ook dachten over de coalitie met de PVV, hun bestuurlijke inslag verenigt hen. Nederland tijdens een economische crisis ook in een politieke crisis storten: zo weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid van Wilders verbijstert hen. CDA'er Jack Blom: "Nee, de val van het kabinet is geen opluchting. Het is slecht voor het land. Maar ja, hoe lang kon het goed gaan met deze coalitie?"

Pieper hoopt dat het CDA het regiogevoel hervindt, waarmee de partij in Twente, Salland en de Kop van Overijssel relatief goed scoort. "Kijk eens naar de CSU in Beieren waar 'Laptops und Lederhosen' heel goed samengaan", zegt hij. "Hier kan dat 'noaberschap en nanotechnologie zijn." Van Winsen hoopt op een nieuwe Haagse coalitie die ook meer Europa in plaats van minder propageert. "Als christen-democraten waren we 'founding fathers' van Europese samenwerking", zegt hij. Zijn conclusie: "Het kan nu alleen maar beter gaan, los van hoe we bij de verkiezingen scoren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden