Hé, een Aboriginal op olympische kunstschaatsen

Ekaterina Alexandrovskaya en Harley Windsor uit Australië Beeld AP
Ekaterina Alexandrovskaya en Harley Windsor uit AustraliëBeeld AP

Bij toeval raakte Harley Windsor in aanraking met het kunstrijden op de schaats. Zijn moeder nam tijdens een autorit met haar jongste zoon een verkeerde afslag en kwam terecht op de parkeerplaats van de Blacktown Ice Rink in Sydney. Hij vroeg of hij een kijkje mocht nemen in de schaatshal en vanaf dat moment was hij verkocht. In Pyeongchang komt de 21-jarige Windsor als eerste Aboriginal ooit in actie op de Olympische Winterspelen.

Fred Buddenberg

Windsor bleek over veel talent te beschikken en al snel namen de Russische coaches Andrei and Galina Pachin hem onder hun hoede. Het echtpaar adviseerde hem om zich te specialiseren in het ijsdansen en via-via kwam hij aan zijn partner, de 18-jarige in Rusland geboren Ekaterina Alexandrovskaya. Op het eerste gezicht een vreemde combinatie, want met zijn 1.85 meter torent Windsor boven Alexandrovskaya (1.54 meter) uit.

Het eerste succes behaalden ze in maart vorig jaar met de wereldtitel voor junioren. Met de derde plaats op de Nebelhorn Trophy kwalificeerden Windsor en Alexandrovskaya zich voor de Spelen in Pyeongchang. Afgelopen nacht deden ze mee aan de korte kür, in de nacht van woensdag op donderdag volgt de vrije kür. Ze verwachten niet dat hun debuut een medaille oplevert, succes verwachten ze wel tijdens de Spelen van 2022.

Windsor hoopt dat hij door zijn aanwezigheid op de Winterspelen een rolmodel wordt voor jonge Aborigionals die ook een sportieve carrière willen nastreven. "Het is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk", zei de jongste telg uit een gezin van negen kinderen onlangs. Zijn inspiratiebron was Cathy Freeman, die op de Zomerspelen van 2000 in Sydney als eerste Aborigional olympisch goud won op de 400 meter. Als 4-jarig ventje zat hij aan de buis gekluisterd bij dat historische moment.

Programma van vandaag op de winterspelen in Pyeongchang

Biatlon
12.05 uur: Individueel (v) 15 km.

Langlaufen
10.05 uur: Sprint (m) kwalificatie.
12.25 uur: kwartfinales.
13.05 uur: halve finales.
13.34 uur: finale.

Noordse Combinatie
07.00 uur: NH 10 km competitie.
09.45 uur: cross-country.

Rodelen
12.20 uur: Teams run 1 en 2.

Schaatsen
11.00 uur: 1000 meter (v).

Lees meer over de Olympische Spelen in ons dossier

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden