Haye Thomas 1936-1996

Een van Nederlands beste journalisten was hij misschien niet, de gisteren in Hilversum overleden Haye Thomas (60). Slechts weinig grote onthullingen schreef hij op zijn naam, en weinige machthebbers zullen echt bevreesd zijn geweest voor zijn pen of woord.

Maar een van Nederlands kleurrijkste journalisten was hij wel, en de aardigste zeker. Dertig jaar lang was hij met zijn wuivende kuif en zijn scheve kop de meest herkenbare buitenlandse correspondent van een van de best bekeken tv-programma's in Nederland, het NOS-journaal. In Londen toen dat nog volop meetelde, Washington en ten slotte Brussel. Maar kapsones waren hem vreemd.

Schrijven was z'n hartstocht en dat bleek niet alleen in de kranten waarvoor hij heeft gewerkt (de Haagsche Courant en De Tijd). Je hoorde dat ook, als hij zijn teksten in het journaal uitsprak: zwierige constructies die alleen het gevolg zijn van jarenlang spelen met de taal - op papier.

Een man van grote lijnen en van hartstocht. Londen, de stad waar hij als schrijvend en filmend journalist naam maakte en bloeide, was hem wat dat betreft op het lijf geschreven. Washington kon er daarna ook nog best mee door, maar bij de Brusselse ambtenarij hoorde hij niet echt thuis - de slag om de quotering van vis of de importheffingen op wat niet al vergt een ander soort hartstocht dan die waarover de verteller Thomas beschikte.

Het Britse koningshuis, de Kennedy's, de zee, Friesland - Thomas wist er makkelijk een avond over te verhalen. Maar ook bij de beschrijving van het ergste Brusselse gepriegel behield hij een flair, alsof hij toch maar mooi weer de escapades van een louche bookmaker beschreef.

Jaren geleden biljartte hij met een paar vrienden in een Fries café. Een van hen kreeg last van een stel aangeschoten jongens, die hem met geweld het café uit wilden zetten. Met heel z'n enorme lijf sprong Haye over het biljart en ontzette de bedreigde man. Weken heeft hij door de vechtpartij niet kunnen zien, maar ze hebben die vriend geen haar kunnen krenken. Een indrukwekkend mens, en niet alleen door z'n journalistieke staat van dienst.

Hij stierf aan een hartstilstand, terwijl hij onderweg was naar de EO-studio, waar hij te gast zou zijn in het programma Het Elfde Uur van Andries Knevel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden