Hawking: Leven na de dood is voor mensen die bang zijn

null Beeld afp
Beeld afp

Hij maakte vroeg kennis met zijn eigen sterfelijkheid, maar van een leven na de dood of van een gelukzalige plek in de hemel wil de befaamde Britse natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking niets weten. Volgens de 69-jarige wetenschapper zijn het allemaal 'sprookjes'.

Stephanie Engel

Hawking, die met 21 jaar te horen kreeg dat hij aan een ernstige neurologische aandoening (amyotrofe laterale sclerose) leed en niet lang meer te leven had, laat in een interview met de Britse krant The Guardian weten dat hij niet gelooft dat er ook maar íets is als wij sterven.

"Ik zie de hersenen als een computer die stopt met werken als de onderdelen het niet meer doen. Er is geen hemel of leven na de dood voor kapotte computers; dat is een sprookje voor mensen die bang zijn in het donker", aldus Hawking.

De geheel verlamde wetenschapper, die zijn spoedig te verwachten dood decennia lang wist uit te stellen, liet zich eerder uit over zijn ongeloof in een God of Schepper. In 'Het grote ontwerp', zijn laatste boek dat vorig jaar verscheen, schreef Hawking al dat het 'niet nodig is om God erbij te halen (...) om het universum aan de gang te krijgen'.

Hawking meent dat we helemaal geen welwillende schepper nodig hadden om onze wereld vorm te geven. Het zou allemaal met toeval te maken hebben, zoals zijn M-theorie naar voren brengt. Volgens deze theorie is ons heelal niet het enige heelal, maar er zijn talrijke heelallen; 10^500 (een 10 met 500 nullen) om precies te zijn. En met zoveel heelallen is het helemaal niet zo verwonderlijk dat er in ieder geval één planeet is met exact de juiste omstandigheden voor de mens.

Het boek raakte een gevoelige snaar in de religieuze wereld. Hawking werd ervan beschuldigd een 'elementaire logische denkfout' te maken. De natuurkundige verklaarde dat er een duidelijk onderscheid bestaat tussen God als metafoor en het geloof in een alwetende schepper die de kosmos bestiert.

In juni van vorig jaar sprak Hawking zich op de Britse televisie ook al uit over het goddelijke. "De vraag is: Is de manier waarop het universum begon, om redenen die wij niet kennen, bepaald door God? Of werd het bepaald door de wet van de wetenschap? Ik geloof het tweede. Als je wilt, kun je de wetten van de wetenschap 'God' noemen, maar dan is het geen persoonlijke God die je kunt ontmoeten en vragen kunt stellen."

De wetenschapper wijst in het interview met The Guardian niet alleen het idee af dat er een leven na de dood is, hij benadrukt dat we het meeste moeten maken van ons leven door onze mogelijkheden op aarde goed in te vullen. "We moeten de hoogste waarde van onze daden zoeken", aldus Hawking.

Stephen Hawking. Foto ap Beeld
Stephen Hawking. Foto ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden