Haviken willen Modi's spierballen zien

Kasjmir | Een aanval op een Indiase legerbasis drijft de spanning tussen kernmachten India en Pakistan verder op.

De Indiase regering beschuldigt Pakistan ervan achter de aanval op een militaire basis te zitten en staat onder druk om terug te slaan. "We veroordelen deze laffe aanval sterk", twitterde de Indiase premier Narendra Modi. "Ik verzeker de natie dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze verachtelijke aanval niet onbestraft zullen blijven."

De aanval vond zondagochtend plaats in het Indiase deel van de grensregio Kasjmir, waarover de twee buurlanden al zeven decennia twisten. Strijders drongen een Indiase legerbasis binnen en ontketenden een vuurgevecht, waarbij achttien Indiase soldaten omkwamen. Ook vier aanvallers werden gedood.

Indiase functionarissen reageerden woedend en wezen meteen beschuldigend naar het islamitische buurland. "Pakistan is een terroristische staat en moet ook zo worden geïdentificeerd en geïsoleerd", twitterde minister Rajnath Singh van binnenlandse zaken. Pakistan op zijn beurt noemde de Indiase beschuldigingen "ongegrond en onverantwoordelijk".

De aanval komt op een gevoelig moment, want in het Indiase deel van Kasjmir wordt al ruim twee maanden geprotesteerd tegen de overheid. De Indiase autoriteiten hebben een avondklok ingesteld en het mobiele internet afgesloten. Bij rellen met veiligheidstroepen zijn al zeker tachtig burgers omgekomen. De regering in New Delhi verdenkt de Pakistanen ervan ook achter deze betogingen te zitten.

Bovendien kwamen premier Modi en zijn hindoe-nationalistische partij BJP twee jaar geleden aan de macht met de belofte van een assertievere opstelling tegen Pakistan. Haviken in New Delhi vragen nu dan ook om harde actie. Zo zouden Indiase militairen luchtaanvallen of artilleriebeschietingen kunnen uitvoeren op Pakistaanse militaire posten. Of commando's zouden guerillakampen in Pakistan moeten aanvallen.

Ondanks dit soort spierballentaal zijn de militaire opties voor New Delhi beperkt. Want de Indiase strijdkrachten zijn wel sterker dan die van Pakistan, maar niet zoveel sterker dat een aanval hen makkelijk af zou gaan. En een militaire operatie mag er ook niet toe leiden dat de Pakistanen kernwapens inzetten. Dagblad The Indian Express waarschuwde dat vergelding 'gemakkelijker is gezegd dan gedaan'.

Sinds India en Pakistan in 1947 onafhankelijk werden, is de Himalaya-regio Kasjmir verdeeld tussen de twee buurlanden - tot grote onvrede aan beide kanten. India en Pakistan claimen allebei de hele regio en hebben er twee oorlogen over gevoerd. Jammu en Kasjmir - het Indiase deel - is de enige Indiase deelstaat waarvan de meerderheid van de bevolking moslim is. Het conflict wordt nog verder gecompliceerd doordat islamistische opstandelingen in Kasjmir sinds 1989 een guerilla-oorlog voeren. India verdenkt de Pakistanen ervan dat ze deze rebellen heimelijk opleiden en bewapenen.

Na zijn aantreden in 2014 deed de Indiase premier Modi zijn best om de relatie met Pakistan te verbeteren. Zo bracht de premier vorig jaar met Kerstmis een verrassend bezoek aan zijn Pakistaanse tegenhanger Nawaz Sharif. Maar de sfeer van optimisme na dat bezoek ging verloren toen jihadistische strijders vanuit Pakistan begin dit jaar een Indiase vliegbasis aanvielen. Bij die aanval kwamen twaalf Indiase militairen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden