Havik cirkelt boven defensie Israël

Verharding Gematigd minister Ya'alon stapt op. De man die hem wil opvolgen, zal de vrede niet dichterbij brengen.

De Israëlische minister van defensie, Moshe Ya'alon, is gisteren opgestapt. Door het vertrek van de relatief gematigde politicus van de centrum-rechtse Likud krijgen de hardliners binnen het kabinet veel meer speelruimte. Havik Avigdor Lieberman loopt zich al warm om het stokje over te nemen.

In een toespraak uitte Ya'alon gisteren ernstige kritiek op de regering van premier Benjamin Netanyahu, die volgens hem ten prooi is gevallen aan extremisme. Hij zei dat Israël in principe een 'gezonde maatschappij' is die tolerant staat tegenover minderheden, en die de democratische waarden verdedigt.

"Maar tot mijn grote spijt hebben extremistische en gevaarlijke figuren zowel Israël als de Likud overgenomen. Ze brengen ons huis aan het schudden en dreigen de inwoners te schaden."

Ya'alon lag de afgelopen tijd herhaaldelijk overhoop met Netanyahu en met hardliners uit het kabinet. De spanning kwam tot een uitbarsting in maart, toen er een filmpje opdook waarin een Israëlische militair in koelen bloede een Palestijnse terrorist doodschoot die bewegingloos en zwaargewond op de grond lag. De hardliners steunden de militair, terwijl Ya'alon vond dat de militair moest worden vervolgd.

Deze week moedigde Ya'alon officieren bovendien aan om misstanden aan te kaarten, desnoods tegen hun superieuren en politieke leiders in. Dat viel slecht bij de hardliners, die kritiek op het optreden in de bezette gebieden juist op alle manieren proberen te smoren.

Netanyahu wijst de kritiek van de hand. Volgens hem is Ya'alon gewoon ontevreden over het feit dat hij zou worden overgeplaatst van defensie naar buitenlandse zaken, een post die Netanyahu er tot dusver zelf 'een beetje bij deed' naast het premierschap. Ya'alon zou de degradatie niet hebben kunnen verkroppen.

Terwijl Ya'alon nog in functie was, bood de premier diens baan woensdag alvast aan een ander aan: Avigdor Lieberman, een havik uit de oppositie. Door Lieberman en zijn ultra-nationalistische partij binnen te hengelen, wil Netanyahu de steun vergroten voor zijn coalitie, die tot dusver over een meerderheid van slechts één zetel beschikt.

De onderhandelingen over de uitgebreidere coalitie leken gisteravond bijna afgerond. Als ze slagen, krijgt Israël een nog rechtser kabinet, dat elke toenadering tot de Palestijnen zal afwijzen.

Lieberman heeft eerder de internationale partners tegen zich in het harnas gejaagd met harde uitspraken over de Arabische minderheid in Israël. Hij wil de doodstraf invoeren voor Palestijnse terroristen en vindt dat Israël meer huizen moet bouwen in de nederzettingen in bezet gebied. Na de temperende Moshe Ya'alon zou Israël met Avigdor Lieberman een opvolger krijgen die juist olie op het vuur gooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden