Havermoutkoekjes (nieuw: geen bakmix nodig!)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje

Koopmans Mix voor havermoutkoekjes

Inhoud: Tarwebloem, 30% volkoren havervlokken, suiker, zetmeel , rijsmiddelen (E450, E500), gekarameliseerde suiker, aroma.

Zelf toevoegen: 100 g roomboter of margarine, 25 ml melk

Hoe het heeft kunnen gebeuren, ik weet het niet. Ik kan nu eenmaal niet overal op letten. Er glipt weleens wat doorheen. Verder kan ik ook niet verklaren waarom ik er nu pas achter kom, nu 2017 al staat te trappelen, dat Koopmans merk van het jaar 2016 is. Was.

In een merkenwedstrijd, georganiseerd door de gezamenlijke Nederlandse etenswaarfabrikanten, blijkt 'de Nederlandse consument' Koopmans te hebben uitverkoren. Wie doen er mee aan zo'n onderzoek, vraag ik me dan altijd af. Mij bellen ze nooit. En waarom Koopmans en niet Bolletje, Pickwick of Mona? Vanwege 'kwaliteit, innovatie en expressiviteit'. Hun zelfrijzend bakmeel is uitstekend, heb ik altijd in huis. Alleen, eh, innovatie en expressiviteit? Ja hoor, zegt marketingmanager Geert-Jan Vorstenbosch in een persverklaring: 'We hebben het afgelopen jaar met veel passie gewerkt aan een flinke reeks innovaties en een nieuwe merkcampagne die de warmte van bakken weet over te brengen.' Wacht, ik herinner me een noviteit waar ik eerder over schreef: bakmix voor kleine taartjes. Revolutionair, want u weet, kleine taartjes behoeven heel andere bloem dan grote taarten. En wat betreft 'de warmte van het bakken', die komt toch vanzelf als je de oven aanzet?

Ik ontdekte ook nu pas dat Koopmans al jaren eigendom is van Dr. Oetker, de Duitse bakgigant die eerder ook al onze Baukje en Saroma opslokte. Hoe lang mag Koopmans nog eigen merkcampagnes blijven maken en Koopmans blijven heten? Of gloort ook hier aan de horizon het Dr. Oetker-omdoopmoment?

Ik gun Koopmans deze pluim. Al kun je met simpele bloem of dito zelfrijzend bakmeel álle baksels van de wereld maken. Kleine taartjes, grote, ronde, vierkante of gestapelde taarten. Ook havermoutkoekjes. Daar heeft u geen speciale havermoutkoekjesmix (nieuw!) voor nodig. Want havermout in koekjes is een superidee, daar worden koekjes lekker knapperig van.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe havermout, bakmeel, boter, suiker, ei en zout in een grote kom. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer alles met een pollepel tot een glad, vrij kleverig geheel. Dit is de basisversie. Die vind ik zelf vrij kaal, dus ik doe er graag rozijnen bij. Deeg heel erg plakkerig? Leg dan een uurtje in de koelkast. Rol met koele handen balletjes (formaat beschaafde bitterbal), klap ze plat tussen uw handen en verdeel over een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Niet pal naast elkaar want ze lopen iets uit. Bak ze in het midden van de oven gaar en knapperig in ± 15 minuten.

undefined

Variatietips

Gedroogde abrikozen of cranberries, walnoten, pecannoten, hazelnoten, pistachenoten, kleine brokstukjes chocola, of een mix van dit alles.

Nodig voor ± 15 stuks:

75 g havermout

50 g zelfrijzend bakmeel

100 g zachte boter (maar niet gesmolten)

75 g suiker

1 klein ei

1 citroen (alleen rasp)

optie: 75 g rozijnen

snufje zout

Zelf maken?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden