Havenstad Piraeus zucht onder massale toestroom vluchtelingen

Vluchtelingen in Piraeus bivakkeren in tenten in de haven. Beeld epa
Vluchtelingen in Piraeus bivakkeren in tenten in de haven.Beeld epa

Het is een ophoping van vluchtelingen die nog onder de oude asielprocedure vallen en vanaf de Griekse eilanden met boten naar de havenstad Piraeus worden gebracht. In hallen en tenten worden ze opgevangen, maar de omstandigheden zijn erbarmelijk. Human Rights Watch (HRW) slaat alarm.

Redactie

Onder de vluchtelingen zijn veel vrouwen en kinderen: 65 procent volgens de hulporganisatie. De organisatie spreekt over 'smerige, ongezonde en onveilige' omstandigheden waarin de vluchtelingen verkeren.

De autoriteiten hebben grote problemen met het handhaven van de orde en rust in de opvangcentra van Piraeus. Vechtpartijen en ruzies onder de migranten uit verschillende landen zijn aan de orde van de dag. Vrouwen en kinderen lopen het risico op misbruik en seksueel geweld.

De vluchtelingen hopen zich al enige tijd op in Griekenland omdat Macedonië een strikt toelatingsbeleid hanteert. Met name de situatie bij de grensovergang bij de stad Idomeni is bijzonder ernstig. Daar zitten nog altijd ongeveer 12.000 vluchtelingen opeengepakt in tenten, hallen en andere opvangplekken. De overeenkomst die de Europese Unie en Turkije vorige week vrijdag sloten over het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije, zorgt voor grote onrust onder de vluchtelingen in Griekenland, aldus de Griekse autoriteiten.

Lesbos
De vluchtelingen op het Griekse vaste land vallen nog onder de oude regeling en mogen asiel aanvragen in het land van aankomst. De vluchtelingen die op Lesbos in het opvangkamp Moria zitten vallen onder de nieuwe regeling en mogen het kamp niet meer verlaten. Ze wachten tot ze worden teruggestuurd naar Turkije, om daar asiel aan te vragen.

Gisteren kondigde diverse hulporganisaties aan zich terug te trekken uit wat Artsen zonder Grensen een 'gevangenis' noemt omdat mensen opgesloten zitten in het kamp. "We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie", zegt landencoördinator Marie Elisabeth Ingres. "En we weigeren deel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen."

Storm houdt vluchtelingen aan wal
Voor het eerst in maanden is de afgelopen 24 uur geen enkele vluchteling vanaf de Turkse kust aangekomen op een van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De Griekse vluchtelingenorganisatie in Athene gaf donderdag een eenvoudige verklaring voor dit opmerkelijk gegeven: het stormde woensdag zwaar in de hele regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden