Havenstad Italië wil Syrisch gif weren

Overladen gifgassen zou te riskant zijn

Burgemeester Renato Bellofiore van de Zuid-Italiaanse havenstad Gioia Tauro is laaiend. Gisteren wees de Italiaanse regering uitgerekend zijn haven aan als de locatie waar de Syrische chemische wapens binnenkort moeten worden overgeladen van een Deens transportschip naar het Amerikaanse vernietigingsschip Cape Ray.

Veel te riskant, vindt Bellofiore. Hij zei te vrezen voor zijn leven, en dan nog niet eens zozeer vanwege de chemische lading. "Als er iets gebeurt, komt de bevolking mij met een mestvork spietsen", sprak hij theatraal.

De burgemeester is lid van de Democratische Partij van premier Letta. Hij vindt het teleurstellend dat partijgenoten in de regering hem niet van tevoren hebben gewaarschuwd.

Bellofiore is niet de enige lokale bestuurder die het gifschip wil weren. Burgemeester Domenico Madaffari van buurgemeente San Ferdinando moet er ook niets van weten. En aangezien de haven voor 75 procent op zijn grondgebied ligt, overweegt Madaffari de zone per gemeentelijke verordening te sluiten als het schip nadert.

Het valt te betwijfelen of dit plan van de boze burgervader zal slagen. Want volgens de krant Corriere della Sera heeft de Italiaanse regering bewust voor de haven van Gioia Tauro gekozen omdat die goed te beveiligen is tegen betogingen - en vermoedelijk ook tegen opstandige burgemeesters. Bestuurders in andere Italiaanse havensteden hadden al eerder geprotesteerd toen de naam van hun gemeente voor de overslag van de chemische wapens werd genoemd.

De vernietiging van de 1300 ton Syrische gifgassen verloopt moeizaam. Eerst was al geen enkel land bereid om de taak op zijn grondgebied uit te voeren. En nu het op zee gebeurt, voorlopig alleen met het gevaarlijkste deel van de chemische wapens, vormt de overslag een probleem.

Een lichtpuntje is dat Groot-Brittannië gisteren aanbood om in het noorden van het land 150 ton lichtere - voorlopers - van gifgassen te laten vernietigen door het Franse bedrijf Veolia. Maar ook daar is het wachten op de protesten van omwonenden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden