Havenstad Ajdabiyah heroverd door rebellen

Voedseldistributie in Ajdabiyah. Beeld epa
Voedseldistributie in Ajdabiyah.Beeld epa

De rebellen in Libië hebben het regime van dictator Moeammar Kadafi zaterdag gevoelige nederlagen toegebracht, gesteund door luchtaanvallen die sinds een week worden uitgevoerd door een internationale troepenmacht.

De belangrijke havenstad Ajdabiyah werd heroverd op troepen die loyaal zijn aan Kadafi. Brega, een andere stad in het oosten van Libië, zou eveneens zijn ingenomen door de rebellen.
De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim bevestigde dat de regeringstroepen zich hebben teruggetrokken uit Ajdabiyah. Hij klaagde dat westerse militairen, die volgens een VN-resolutie geweld mogen gebruiken ter bescherming van burgers, zich rechtstreeks met de strijd hebben bemoeid door de rebellen te helpen.

De matig georganiseerde en licht bewapende opstandelingen bleken na aanvankelijke successen niet opgewassen tegen de vuurkracht van de Libische regeringstroepen. De herovering van Ajdabiyah was de eerste overwinning in lange tijd voor de rebellen.
De opstandelingen claimden zaterdagmiddag ook dat ze Kaddafi's troepen hadden verdreven uit Brega, dat ongeveer 80 kilometer ten westen van Ajdabiyah ligt. In het westen van het land zouden de strijdkrachten van Kadafi een nieuw offensief zijn begonnen tegen rebellen in de stad Misurata. Dat is het belangrijkste bolwerk van opstandelingen tegen het bewind van Kaddafi in dit deel van het Noord-Afrikaanse land.

Volgens de rebellen voeren troepen van Kadafi zware bombardementen uit op Misurata. Zij zouden de wapens laten zwijgen als er westerse gevechtsvliegtuigen boven de stad vliegen, om te voorkomen dat ze zelf worden gebombardeerd.
Britse en Franse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag een aantal tanks, pantservoertuigen, gevechtsvliegtuigen en helikopters van Kadafi uitgeschakeld. Dat gebeurde onder meer in Ajdabiyah en Misurata.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden