Havendirecteur: Milieuregels schaden belang Rotterdam

'Nederland loopt voor de muziek uit met regels duurzaamheid.' Positie Rotterdam verslechterd door staatssteun concurrenten.

Met te ambitieuze milieuregels prijst Nederland zich uit de markt. Dat zegt Allard Castelein, de directeur van het Rotterdamse havenbedrijf. "We hebben de neiging zo ver voor de muziek uit te lopen dat andere landen in de verte staan te zwaaien en zeggen: 'zie ze daar in Nederland eens gaan'.

Castelein ziet in Nederland veel bestuurlijke stroperigheid en extra landelijke en lokale regelgeving, bovenop Europese wetten. "We beseffen niet genoeg dat we hard moeten werken om investeringen, bedrijven en mensen aan te trekken." Besluitvorming gaat vaak te traag en Nederland stelt te veel extra eisen en verplichtingen aan bedrijven, vindt de havendirecteur. "Te vaak worden extra eisen opgelegd die ver boven Europese en mondiale afspraken uit gaan."

Als voorbeeld noemt Castelein de voorgenomen norm voor stikstofuitstoot. "In Nederland moet een bedrijf straks een vergunning aanvragen bij de uitstoot van één zogeheten nanomol per hectare. In Duitsland hoeft dat pas bij zeven nanomol en er zijn plannen dat naar twintig te verhogen. We moeten uitkijken dat we bedrijven verplichtingen stellen, terwijl ze 150 kilometer verderop, over de grens, een factor twintig vrijer kunnen opereren." Op zo'n manier gaan investeringen aan Nederland voorbij, vreest de havendirecteur.

Castelein, die nu bijna een half jaar het havenbedrijf leidt, zegt dat hij graag vooroploopt op het gebied van duurzaamheid. "Het draait natuurlijk niet alleen om geld, zeker duurzaamheid niet. Maar je bereikt niet dat wij als planeet duurzamer worden als alleen onze haven het zo aanpakt, en de rest meer bewegingsruimte heeft."

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van infrastructuur en milieu dat de concurrentiepositie van Nederlandse havens onder druk staat. Dat komt doordat havens in België en Duitsland staatssteun krijgen. Die overheden investeren in infrastructuur, zoals kades en havenbekkens. In Hamburg compenseert de overheid ook verliezen die de haven maakt.

Het Rotterdams havenbedrijf wil dat de uitgangspositie voor Europese havens gelijkwaardiger wordt. Op dit moment groeien de havens van Hamburg en Antwerpen sneller dan die van Rotterdam.

De grootste haven ter wereld zal Rotterdam nooit meer worden, maar de Maasstad heeft volgens Castelein wel de 'beste haven ter wereld'. Zijn doel is dat zo te houden. "Maar de economische crisis heeft er fors ingehakt. Daardoor durft Nederland soms niet meer ambitieus genoeg te denken over wat er nodig is om internationaal aan de top te blijven."

De werkgelegenheid in de haven is de afgelopen tien jaar licht gegroeid, ondanks toegenomen automatisering en schaalvergroting, zegt de havendirecteur, die hiervoor bij Shell werkte. "Maar voor de tweeduizend vacatures voor technisch personeel die er jaarlijks in de haven zijn, kunnen we onvoldoende mensen vinden. We hebben een taak, ook als havenbedrijf, om onderwijs aan te laten sluiten bij de vraag naar arbeid in dit complex."

ECONOMIE 15 Interview Castelein

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden