Havenarbeiders voeren actie voor pensioengelden

(Novum) - Rotterdamse havenwerkers voeren woensdagochtend actie. De actievoerders lopen vanaf de noordzijde van de Erasmusbrug naar het gerechtsgebouw op de Kop van Zuid. De havenwerkers eisen hun pensioengelden van de Stichting Optas en verzekeraar Aegon. In het gerechtsgebouw worden Optas-bestuurders Pieter Rietbergen en Peter Paul Witte verhoord.

De havenarbeiders verzamelen zich om 08.30 uur bij de Leuvehaven. Een FNV Bondgenoten-woordvoerder verwacht zo'n zeshonderd deelnemers aan de demonstratieve mars.

Het pensioenfonds voor havenarbeiders werd vorig jaar voor 1,3 miljard euro overgenomen door verzekeraar Aegon. Ook het zogenoemde beklemde vermogen, ter waarde van 768 miljoen euro, kwam in handen van Aegon. Optas wil het bedrag dat het ontving bij de verkoop aanwenden voor kunstzinnige en culturele doeleinden. De stichting staat op het standpunt dat het om eigen vermogen gaat dat naar eigen inzicht mag worden gebruikt. De pensioenen van de havenwerkers zouden gegarandeerd zijn.

De havenwerkers, verenigd in de Stichting Belangenbehartiging Pensioensgerechtigden voor Vervoer- en Havenbedrijven (SBPVH), vinden dat het geld ten goede moet komen aan de waardevastheid van hun pensioenen. Optas zou zijn eigen statuten herhaaldelijk hebben veranderd om geld te kunnen onttrekken. Ook maakt de SBPVH bezwaar tegen Aegon omdat die een veel te grote buffer zou willen houden. Het bedrag van 768 miljoen euro zou deels in de pensioenen gestoken kunnen worden. Aegon op zijn beurt wil de 768 miljoen euro als reserve aanhouden.

Eerder deze week werd bekend dat Eelco Brinkman gaat bemiddelen in de Optas-affaire. Alle betrokken partijen hebben ingestemd met de voorzitter van Bouwend Nederland. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) had hem voorgedragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden