Haven weer open, maar pesten gaat door

Boulogne-sur-Mer moet Urker vissers toelaten 'Visserijruzie door Franse jaloezie'

KLEIS JAGER | BOULOGNE-SUR-MER

Nederlandse vissers zijn niet erg welkom in Boulogne-sur-Mer, maar Frankrijks grootste vishaven mag niet langer Nederlandse boten weigeren.

Schipper Hendrik Romkes van de UK 37 uit Urk is net de haven van Boulogne-sur-Mer binnengelopen, na tien dagen vissen op het Kanaal. Er is goed nieuws. Onder Nederlandse druk is de haven weer volledig toegankelijk voor buitenlanders. De regel dat er niet meer dan negen Nederlandse boten mogen liggen, is in strijd met Europese afspraken.

"Het is pesterij", zegt Romkes. "Ze zien ons als indringers. Daarom krijgen Fransen bij vertrek ook altijd voorrang in de sluis. En wij moeten hier op een rijtje achter elkaar liggen, zodat we minder kade in beslag nemen. Fransen hoeven dat nooit."

De lokale vissers van Boulogne verzetten zich tegen de Nederlanders die met hun grotere boten meer vangen en dus meer verdienen. Begin vorige maand werd het menens: de Fransen blokkeerden de haven en probeerden de netten van de Urkers te vernielen. 38 autobanden werden lek gestoken.

Een eerste bemiddelingspoging, waarbij een delegatie uit Urk aanwezig was, liep uit op 'wat geschreeuw'. Er werden spiegels van auto's getrapt. "Op zee ben ik door vier Fransen achtervolgd", vertelt Romkes, terwijl hij de blik gericht houdt op de kistjes wijting die uit het ruim worden gehesen. "Ze zijn er bij mij niet in geslaagd de netten kapot te maken, maar dat lukte wel bij een van mijn collega's."

Het speciale reglement voor buitenlanders in Boulogne was bedoeld om de Franse vissers rustig te houden, vermoedt de belangenorganisatie van Urker vissers PO Urk. In een gedragscode die in 2011 na een soortgelijke crisis werd opgesteld, staat niets over een maximum aan grotere schepen.

De Franse vissersbond CFTC betreurt het dat de beperkende regels van de baan zijn. "Het reglement was nodig om de problemen waar Europa voor zorgt in de hand te houden", meent Bruno Dachicourt van de CFTC. "Al jaren wijzen wij erop dat de buitenlandse boten te groot zijn voor deze haven." Nog belangrijker is volgens Dachicourt dat de duurzaamheid in het geding is. "Het Kanaal is niet de Noordzee, de Nederlanders vissen hier de zee leeg, maar ze blijven doof voor die waarschuwing."

Voor overbevissing zijn geen aanwijzingen. Het Franse maritieme instituut Ifremer en het Nederlandse Imares (Wageningen Universiteit) doen er gezamenlijk onderzoek naar en presenteren binnenkort een rapport. Hun conclusie is al bekend: het aandeel van de twintig Nederlandse boten in de totale vangst is klein, maar 5 procent.

Wel blijken de Nederlanders veel succesvoller bij soorten waarvoor geen quota gelden en waar vooral in Frankrijk een goede markt voor is, zoals rode poon, mul en inktvis. Van alle rode poon en mul wordt de helft of meer gevangen door Nederlanders, die voornamelijk tussen oktober en maart actief zijn op het Kanaal, terwijl de Fransen er het hele jaar door vissen.

Het geheim van de Nederlanders is de flyshoot-techniek, waarbij de trawlers een kegelvormig net aan lange kabels door het water slepen. Flyshooten levert meer vis op, geeft minder bijvangst en er hoeft minder gasolie voor verstookt te worden.

Het echte probleem van de Franse vissers is meer jaloezie en frustratie dan concurrentievervalsing, constateert Nicolas Petitjean van visgroothandel Unipêche, dat graag zaken doet met de productieve Urkers. "De Fransen hebben tien tot vijftien jaar geleden niet geïnvesteerd op het moment dat ze de middelen nog hadden. Nu kunnen ze dat niet meer door de crisis."

Romkes geeft het bestand dat net is gesloten een jaar. "Volgend jaar rond deze tijd wordt er minder gevangen en beginnen ze weer. Of ze komen in actie als de prijs van gasolie stijgt. Zo gaat dat hier, het hoort erbij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden