Hauswirt- schaftsraum

Gaat u met dit zachte weer toch maar de tuin in? Mailt u ons op tijdpost@trouw.nl

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn 'tuin in ontwikkeling' in de Duitse Eifel.

Vlak voordat het nieuwe jaar begon, draaide ik mijn eerste wasje in de Eifel. Er was een auto, groot genoeg om een wasmachine in te vervoeren. Vandaar. In een winkel met witgoed ben ik altijd erg snel klaar. Ik kijk niet eerst op de website van de consumentenbond, laat me niet informeren. Ik heb een prijs in mijn hoofd, en als een verkoper de naam van een merk laat vallen dat ik ken, en waarvan ik meen te weten dat het een degelijk Duits merk is, is het klaar. Er staat dus een Bauknecht in de Hauswirtschaftsraum. Zo moet ik van mijn broertje - die al bijna twintig jaar in Duitsland woont - de ruimte noemen die ik tot voor kort 'garage' noemde. Geen garage, want er zit geen garagedeur in. Oké. Daar doe ik niet moeilijk over, al vind ik dat woord erg moeilijk te onthouden.

Vorig jaar was het in december en januari erg koud en wit, nu is het zacht en nat. Dat is goed voor de Brachyglottis 'Greyi' want die houdt niet zo van vorst. Misschien is het ook goed voor het stuk gazon dat ik twee maanden geleden nog inzaaide. De tuin is één jaar oud. Nee, dat is natuurlijk niet waar: voor míj is hij één jaar oud. Als ik het jaar eens overzie, is er heel veel gebeurd. Vooral in structurele zin: ik deed nogal wat aan de ruggengraat van de tuin. Muurtjes restaureren en bouwen; een rododendron-bosje aanleggen met een hekje eromheen; de rij sparren aan de weg omzagen; het houthok uitbreiden; een heg knippen uit een rij opgeschoten sparren; drie vijvertjes aanleggen; een stuk bos uitdunnen (waardoor ik gratis twee kuub extra hout in het houthok heb liggen) en een hek bouwen van dikke takken en roestige grillroosters die ik overal op het terrein vond. Er moet nog heel veel geplant en gezaaid worden. Er moet nog heel veel zevenblad, brandnetel en vooral ook braam verwijderd worden, en opnieuw verwijderd. Eigenlijk is dat werk dat ik nu kan doen, maar ik heb er domweg geen zin in. Ik zit liever in de Hauswirtschaftsraum om naar het draaien van de was te kijken en aan het glas te voelen of het water wel warm wordt. Maar wacht eens, als ik nou wél in de tuin ga werken, heb ik meer vieze kleren, waardoor ik al snel wéér een wasje kan draaien. Ik ben namelijk niet zo gek om schone was te gaan wassen alleen maar om ernaar te kunnen kijken. Bovendien is hét voordeel van onkruid verwijderen in de winter dat je het zo goed kunt zien; bijna alle 'echte' planten zijn afgestorven, je kunt rücksichtslos de schoffel of hak in de grond zetten. Goed, ik ga aan het werk, dan kan daarna de Bauknecht ook aan het werk. Iedereen en alles tevreden.

Vorige week vroeg Diet Groothuis hoe u 'ontspult' om het een beetje leefbaar te houden.

Het werkt!

Ontspullen werkt fantastisch. Afgelopen week de huiskamer uitgemest. Vooral veel dingetjes. Gekregen dingetjes, goedkope dingetjes, gratis-ergens-bij gekregen dingetjes. Allemaal hoppakee naar de kringloop, voor andere mensen om hun huis mee vol te stouwen. Het schrijven gaat mij altijd beter als de zooi weg is.

Jaap Robben

Verzamelaar
Met herkenning las ik uw artikel over het opgeruimde huis dat een opgeruimde geest weerspiegelt. Niet dat mijn geest altijd even opgeruimd is, maar aan de spullen en inrichting ligt dat niet meer. Ik was een verzamelaar. Van kleden tot barometers en lijstjes met etsen. Mijn huis stond vol. Het huishouden was er moeilijk door. Maar het belangrijkste was dat mijn hoofd ook vol zat met die spullen.

Ik besloot te verhuizen naar een grotere woning en ik heb drastisch opgeruimd. Ook de opslagruimte met spullen van mijn overleden ouders heb ik weggedaan. Die heeft zijn functie in de rouwverwerking inmiddels ruimschoots vervuld. Ik heb een overzichtelijke en opgeruimde woning die makkelijk is te onderhouden. Die ruimte en dat overzicht geeft rust in de geest.

Vaak en graag bezocht ik rommelmarkten. Als ik er nu nog wel eens kom dan vraag ik me af waar ik al die tijd mee bezig ben geweest en voel soms een licht gevoel van afkeer. Regelmatig probeer ik nog verder te beperken, te vereenvoudigen en op te ruimen. En ook daar krijg ik weer energie van. Ik kom er achter dat minder meer is en je met minder toch een leuk en gezellig huis kunt hebben.

Leo Nijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden