Vijf vragen

Hausse aan vleermuizen in woningen

Een vleermuis. Beeld anp
Een vleermuis.Beeld anp

In Nederlandse slaap-, bad- en woonkamers duiken de afgelopen dagen opvallend veel vleermuizen op. Uit heel Nederland komen bij vleermuismeldpunten en bij de Zoogdiervereniging per dag zo'n 35 telefonische meldingen binnen. Vandaag wordt het topdrukte, verwacht Eric Jansen van de Zoogdiervereniging.

Cokky van Limpt

Waarom zijn er juist nu zoveel meldingen van vleermuizen in woonruimten?
"Elk jaar om deze tijd vliegen de jongen uit. Ze leren net vliegen en zijn dan nog niet zo handig dat ze altijd meteen de ingang van hun woonplek, bijvoorbeeld een spouwmuur, kunnen terugvinden. Ze horen de andere vleermuizen in de spouw roepen en vergissen zich, op zoek naar de opening, dan nog wel eens. Omdat mensen met dit warme weer veel ramen openzetten, kan een jonkie gemakkelijk in de woning verzeild raken."

Waarom verwacht u juist vandaag veel meldingen?
"De warmte speelt een rol. In de winter zoeken vleermuizen koele plekken op van een paar graden boven nul, maar begin juni gaan de drachtige vrouwtjes juist naar warme plekken - vaak een spouwmuur - om hun jongen te baren en te zogen. Bij heel zonnig weer wordt het in de spouwmuur of onder de dakpannen van een huis veel te heet voor de vleermuizen. Overdag gaan ze dan niet naar buiten, maar zoeken ze binnendoor een koelere ruimte. Via een kier in bijvoorbeeld een plafond kunnen ze zo in woonruimtes terechtkomen."

Wat moet je doen als je een vleermuis ontdekt in huis?
"Probeer zeker niet de vleermuis te vangen. Vleermuizen zijn kwetsbare dieren en de kans is groot dat je het diertje verwondt. Ook kunnen ze uit angst gaan bijten. Het allerbeste is om na de schemering het licht uit te doen en alle ramen en deuren open te zetten. Meestal vinden ze dan vanzelf weer de uitgang. Gaan ze niet vanzelf weg, neem dan contact op met een vrijwilliger van een vleermuisgroep in je omgeving. Contactgegevens zijn te vinden op www.vleermuis.net."

Kunnen vleermuizen schade aanrichten?
"Vleermuizen veroorzaken geen schade. In bestaande ruimten, zoals kamers in een huis, 'hangen' ze alleen. Ze knagen niet aan spullen en maken binnen geen nest."

Zijn vleermuizen gevaarlijk?
"Nee. Sommige mensen vinden een fladderende vleermuis eng, maar het diertje zal zelf altijd proberen om mensen te ontwijken, wat het met zijn echolocatie en ogen ook goed kan. Ook voor onze gezondheid vormen vleermuizen geen bedreiging. Ze brengen geen parasitaire ziekten over op mensen of huisdieren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden