Hasselbaink en Winter in basis eerste WK-duel

PARIJS - In dienst van het Belgisch elftal heeft Georges Leekens tot dusverre twee keer met Oranje te maken gehad. Twee keer ging het om een bezoek aan het Feyenoord-stadion. Hij heeft er nul punten, acht tegentreffers en een complex aan overgehouden.

Maar allez, nu 'de derby der lage landen aan de zee' in WK-verband voor vandaag in het Stade de France is geprogrammeerd, heeft de Belgische keuzeheer er warempel alle vertrouwen in: “We gaan spelen met de bedoeling om ook aan te vallen.”

Niet bekend

Het werd een drama voor de Belgen. Oranje was twee klassen beter, de uitslag viel met 3-1 nog mild uit. Uiteindelijk was vooral de Franstalige pers weer eens woedend op de Vlaamse coach, want die gaf de schuld aan Scifo, het Italiaans-Waalse troetelkind dat er net als Van der Elst ook al bij was op de WK-toernooien van Mexico '86, Italië '90 en Amerika '94, maar vandaag tot zijn verdriet op de bank moet beginnen. Als belangrijkste man van het elftal is Scifo intussen voorbij gestreefd door Marc Wilmots.

Negen maanden na 'Rotterdam' blijkt Leekens te zijn bevallen van een opvallende oprisping van eerlijkheid. “Bij de vorige wedstrijd tegen Nederland was het in de eerste plaats de fout van de coach en in tweede instantie van de spelers.”

Zoals gezegd, het was op 6 september al de tweede keer dat Georges Leekens kopje onder ging in de Kuip. Als granieten voorstopper van het Club Brugge van Ernst Happel, had Leekens een korte interlandloopbaan. Hij kwam niet verder dan drie wedstrijden voor België, en één van die drie interlands was op 25 april 1976 tegen het die dag ook al onhoudbare Oranje. Op zijn 29ste verjaardag was Johan Cruijff door Leekens niet af te stoppen en Rob Rensenbrink van Anderlecht al evenmin door zijn clubgenoot Gilbert van Binst: 5-0.

Wie twee keer zo hard onderuitgaat tegen Oranje, zal het een derde keer eens over een andere boeg gooien. Dat wordt op papier zeker gedaan door de man, die Wilfrid van Moer opvolgde na het eerste pak rammel dat Oranje in deze WK-campagne op de Heizel uitdeelde. Van de veertien spelers die op 6 september tegen Nederland werden ingezet, verschijnen er vanavond welgeteld nog vijf aan de aftrap: De Wilde, Crasson, Staelens, Van der Elst en Oliveira. Zij dienen niet alleen vanwege hun glad geschoren hoofden onherkenbaar te zijn. Leekens predikt nu werkelijk de aanval. De mandekking - soms zelfs de dubbele dekking - is antiek verklaard, voortaan moeten de Belgen van Leekens modern 'in de zone' spelen en, dat vooral, zij moeten ook doelpunten willen maken. In Rotterdam lag het accent van hogerhand (de coach dus) nog grotendeels op de verdediging. Met Van Meir en Albert was onder meer gekozen voor twee beulen van voetballers. Die twee zouden in de lucht in ieder geval niets weg geven. Maar zie, na een half uur stonden deze grote jongens als aan de grond genageld bij een hoekschop van Wim Jonk, waarna Jaap Stam de bal met de kop in de goal kletste. Albert had er na die avond meteen genoeg van. Hij botste met Leekens en wilde van het Belgisch elftal niks meer weten. Heel erg was het niet dat deze oude verdediger opstapte, want het Belgische team is toch al bejaard te noemen. In de selectie barst het van de dertigers. Met een gemiddelde leeftijd van 29,2 jaar heeft België de op één na oudste selectie. Alleen de Duitsers zijn in doorsnee nog ouder: 29,7 jaar.

Het Nederlands elftal moet er vandaag serieus rekening mee houden, dat nu echt met een andere Belgische ploeg moet worden afgerekend. Van vijf is het naar vier verdedigers gegaan (Crasson, Verstraeten als vervanger van de gekwetste Vidovic, Staelens, Borkelmans), in het midden wordt de lepe veteraan Van der Elst bijgestaan door de balafpakker Philippe Clement en Danny Boffin. De motor van de ploeg is voorts de vooruitgeschoven middenvelder Marc Wilmots. Hij is een krachtbonk die ook bij Schalke '04 intussen als de belangrijkste speler wordt beschouwd. En voorin heeft Leekens dan nog de beschikking over de klasse van Luc Nilis en Luis Oliveira. Bovendien wordt het grote aanvalstalent Emile M'Penza nog achter de hand gehouden. Die zou je de Boudewijn Zenden van de Belgen kunnen noemen.

Gesteund door het betrekkelijk goede spel en de aardige resultaten van de laatste weken tegen Frankrijk (in Marokko werd het 1-0 voor de Fransen, maar er waren grote Belgische winstkansen), Colombia (2-0) en Paraguay (1-0), wil Leekens proberen zijn ploeg via de aanval de eerste ronde te laten overleven. Voor hem is de les van Rotterdam, dat het geen zin heeft het team nog eens volledig op Oranje af te stemmen. “Nederland heeft zelfs op de bank nog spelers van wereldklasse. We komen alleen maar in moeilijkheden wanneer we een mannetje aan Kluivert plakken, of eentje aan Overmars, Seedorf, Cocu, of noem maar op.”

De nieuwe formatie, de vernieuwde tactiek vooral, hebben de Belgen nieuw geloof in eindelijk weer eens een kansrijke partij tegen Nederland geboden. Het enthousiasme van Leekens is ook daadwerkelijk in een meer voorwaartse tactiek vertaald. “Al moeten we er wel rekening mee houden dat Nederland als vanouds als een tornado zal beginnen”, vreest Leekens. “Dan kan het gebeuren dat je wordt terug gedrongen.”

Het gaat vanavond dus van beide kanten om zone-spel. Toch zullen de duels vermoedelijk vooral gaan tussen deze koppels: Crasson/Overmars, Verstraeten/Kluivert, Staelens/Hasselbaink, Borkelmans/Seedorf, Wilmots/Cocu, Van der Elst/Ronald de Boer, Boffin/Numan, Oliveira/Frank de Boer, Nilis/Stam en Clement/Winter.

Waar Leekens het aan durft de vedette Scifo in eerste aanleg te passeren, daar neemt Guus Hiddink vandaag dus ook zijn eerste moeilijke beslissingen. Wim Jonk krijgt zijn plaats hoogstwaarschijnlijk nog niet terug. Dennis Bergkamp heeft eerder al te kennen gegeven dat hij nog niet klaar is om te beginnen. Met de vermoedelijke keuze voor Jerrel Hasselbaink naast Patrick Kluivert, maakt Hiddink de wisselmogelijkheid meteen al ruimer. Normaal gesproken zou Ronald de Boer de eerste optie zijn geweest om Bergkamp in de aanval te vervangen. Dat maakt het wisselen en/of schuiven tussen De Boer en Clarence Seedorf echter weer gecompliceerder. Vooralsnog lijken de eerste 'nieten' in handen te zijn van Wim Jonk, Edgar Davids en Michael Reiziger. Als Frank de Boer op het laatste moment alsnog moet afhaken, is Winston Bogarde de eerste kandidaat om hem in het hart van de verdediging te vervangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden