Hassan kon de slaap pas vatten toen de dictator echt dood was

door Bart Zuidervaart

Gemengde gevoelens bij drie Iraakse vluchtelingen uit Den Haag. ,,Wij hadden recht op een Koerdisch proces.’’

Zaterdagnacht lag Hassan (42) wakker. Om een uur keek hij naar het nieuws, om drie uur weer. Pas om vijf uur, toen hij zeker wist dat de gehate ex-dictator was gedood, vond Hassan de nachtrust.

’s Ochtends overheerste een dubbel gevoel, zegt de Koerd, die in 1997 naar Nederland vluchtte. „De man kreeg wat hij verdiende. De galg is de perfecte straf voor hem. Hij vermoordde miljoenen mensen, stortte het land in twee bloedige oorlogen. Ik heb al mijn Iraakse vrienden met het nieuws gefeliciteerd. Maar toch komt de dood te vroeg. Andere rechtszaken zullen worden gestopt, delen van de waarheid blijven verborgen.”

Hassan vocht zelf twee jaar als guerrillastrijder tegen het bewind van Hoessein. Zijn broer en oom werden beiden opgehangen.

Reber Dosky (31), een bevriende Koerd, verloor zijn opa in 1975; doodgeschoten door militairen van Hoessein. Dosky’s familie die nog in het noorden van Irak woont, viert deze dagen groot feest, vertelt hij. Zelf voelt hij zich ongemakkelijk.

„Saddam heeft verschrikkelijke dingen gedaan, maar ze straffen hem op dezelfde manier. Juist nu moet Irak laten zien dat het anders kan. Oog om oog, vond Saddam altijd. Wij Koerden handelen zo niet.”

„De dood van Saddam”,zegt de opgeluchte student Mohamed Rachid (29), „betekent het einde van de donkere dagen van Irak.” Maar volgens de Koerdische Rachid is de berechting een sjiitisch feestje geworden. „De meeste slachtoffers van Saddam waren Koerden. Nog steeds zijn er tweehonderdduizend spoorloos. Wij hebben recht op een Koerdisch proces. Die kans is nu verkeken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden