#MeToo

Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

Harvey Weinstein tijdens zijn proces. Beeld AP
Harvey Weinstein tijdens zijn proces.Beeld AP

Filmproducent Harvey Weinstein is veroordeeld tot een lange celstraf in New York.

De eens zo machtige filmproducent Harvey Weinstein (67) is door de rechter in New York veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding van een productieassistente in 2006 en een actrice in 2013. Eerder werd hij hiervoor al schuldig bevonden door een twaalfkoppige jury.

De verdediging van Weinstein pleitte voor de minimale straf van vijf jaar, omdat de filmbaas al gestraft zou zijn door de publiciteit, zijn filmstudio kwijtraakte en zijn vrouw van hem is gescheiden als gevolg van deze zaak. Weinstein kon tot 29 jaar gevangenisstraf krijgen.

Hij hield steeds vol onschuldig te zijn, ook al zijn er circa 90 actrices en vrouwen uit de filmwereld die hem de afgelopen jaren hebben aangewezen als seksueel roofdier waarvan zij slachtoffer werden.

Na het vonnis herhaalde Weinstein tot drie keer luidruchtig: “Ik ben onschuldig”. Hij voegde daaraan toe: “Hoe kan dit gebeuren in Amerika?” Zijn advocaat kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

De jury had Weinstein schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee vrouwen. De aanklager in New York had al eerder laten weten dat de man sinds 1978 een grote reeks van aanrandingen en verkrachtingen op zijn conto heeft.

Justitie in New York bracht slechts de aanklachten van drie slachtoffers in de strafzaak. De jury vond uiteindelijk geen bewijzen voor de verkrachting van Soprano-actrice Annabella Sciorra omdat het te lang geleden was om de feiten nog te kunnen vaststellen.

Verlopen zaken

Gedateerdheid van veel zaken vormde een probleem voor de aanklager om er nog iets mee te kunnen doen. Ook speelden veel misbruikzaken zich buiten de staat New York af en had de rechtbank geen jurisdictie. Inmiddels is bekend dat Weinstein ook in de staat Californië vervolgd zal worden voor een verkrachting in een hotel in Los Angeles in 2013 en het aanranden van een vrouw in een hotel in het Beverly Hills een dag later. Hij kan hier maximaal 28 jaar voor krijgen, bovenop het vonnis van de rechter in New York.

Voor de uitspraak legde een van de vrouwelijke slachtoffers, actrice Jessica Mann, nog een emotionele verklaring af. Ze zei dat ‘verkrachting niet alleen het moment van penetratie is, maar dat het voor altijd is’. Ze maakte duidelijk dat Weinstein zijn macht en connecties misbruikte om haar tot seks te dwingen en te kunnen verkrachten.

De veroordeling met een hoge straf is een overwinning van de #MeToo-beweging, waar Weinstein het kwaadaardige symbool van is geworden. Op sociale media was er veel instemming met de flinke straf, vooral van actrices uit de Amerikaanse filmwereld.

Weinstein werd na het vonnis meegenomen naar de beruchte gevangenis op Rikers Islands om daar zijn straf uit te zitten. Hij heeft met veel theater tijdens de rechtszaak geprobeerd dit te vermijden door in een rolstoel te verschijnen of moeizaam achter een looprek te strompelen. Zijn gezondheid zou zo’n gevangenis niet toelaten. De rechter had daar geen boodschap aan.

Lees ook:

#MeToo? Weinsteins advocate maakte in de rechtbank daders van zijn slachtoffers

Met #MeToo begon het, in 2017, op Twitter. De ene na de andere vrouw maakte bekend dat de beroemde filmproducent, de gelauwerde dinosaurus van het bewegende beeld, zich ook aan haar had vergrepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden