Harvey Weinstein stuurde detectives af op 91 mensen om seksschandaal te voorkomen

Filmproducent Harvey Weinstein zou een team van detectives en advocaten hebben ingehuurd om het seksschandaal de kop in te drukken.Beeld REUTERS

Filmproducent Harvey Weinstein had een geheime lijst met 91 mensen die hij in de gaten liet houden om te voorkomen dat ze naar buiten traden over zijn seksuele wangedrag. 

De Britse krant The Guardian meldt dat de personen op de lijst onderzocht werden door een team van detectives en advocaten.

Op de lijst, in handen van The Guardian, staan acteurs, producenten en andere prominente namen uit de filmindustrie. Weinstein zou de lijst zelf hebben opgesteld, om vervolgens te overhandigen aan het door hem ingehuurde team. Het doel: beweringen dat hij vrouwen seksueel heeft misbruikt of mishandeld onderdrukken.

Weinstein noteerde namen op zijn lijst van mensen die iets afwisten van zijn seksuele intimidatie en misbruik. De genoteerden waren het doelwit van Weinsteins detectives, die informatie verzamelden over mogelijke beschuldigen aan Weinsteins adres en het al dan niet openbaar maken daarvan. Deze resultaten werden daarna doorgegeven aan Weinstein en zijn advocaten. De personen in kwestie werd mogelijk een geheimhoudingsovereenkomst en schikking aangeboden.

Getuigenissen

Op de lijst staan onder andere de namen van de actrices die zich in oktober als eersten uitspraken over seksueel misbruik door Weinstein: Rose McGowan en Laura Madden. Een notitie in het document lijkt erop te wijzen dat Madden al in februari benaderd is door een van de detectives. Haar mening over Weinstein wordt in de lijst omschreven als “erg bitter”.

Uit het document blijkt ook dat Weinstein wist dat The New York Times bezig was met een artikel over zijn escapades. Op de lijst staat de naam van Jodi Kantor, de New York Times-journalist die de getuigenissen van de actrices optekende.

Een gedeelte van de geheime lijst die Weinstein opstelde.Beeld The Guardian

Vijftig namen in op de lijst zijn rood gemaakt om aan te geven dat zij het meest prioriteit hebben in het onderzoek, waaronder de namen van de twee actrices.

Het document is begin 2017 samengesteld, ongeveer negen maanden voor de storm die opwaaide op 5 oktober toen The New York Times een reeks beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen Weinstein publiceerde. Het document is nog niet openbaar gemaakt.

#MeToo

Tot nu toe hebben meer dan vijftig vrouwen zich uitgesproken over verkrachting, misbruik of ongepast gedrag door Weinstein. Dit leidde tot de val van de filmproducent, die werd ontslagen bij zijn eigen bedrijf. Ook zijn vrouw verliet hem en hij werd uit het bestuur van het Oscar-comité gezet. Weinstein erkende niet altijd even netjes te zijn geweest, maar ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting of ongewenste intimidatie: er zou altijd sprake zijn geweest van wederzijdse instemming. 

Naar aanleiding van het schandaal deelden duizenden vrouwen hun ervaringen met seksueel geweld en seksuele intimidatie onder de hashtag #MeToo. Meer grote namen in de filmindustrie vielen, zoals acteur Kevin Spacey en komiek Louis C.K. In Nederland stopte producent en castingdirecteur Job Gosschalk met zijn werk nadat verschillende jonge mannen hem beschuldigden van seksuele intimidatie. 

Lees in ons dossier meer over de #MeToo-beweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden