Harvard staat weer bovenaan

Scoren Een nieuwe manier van kwaliteit meten moet een einde maken aan de ranglijstgekte op universiteiten.

Het Amerikaanse Harvard is nog altijd de meest productieve en invloedrijke universiteit ter wereld. Maar de Aziatische opmars die de afgelopen jaren al zichtbaar was, zet onmiskenbaar door. In de top-10 van de jongste editie van de Leiden Ranking van 's werelds beste universiteiten staan twee Chinese universiteiten, een Japanse en een Koreaanse.

In de editie 2015 van de ranglijst die het Leidse Centre for Science and Technology Studies (CWTS) jaarlijks maakt, stonden nog maar twee Aziatische universiteiten in de toptien. Toen werden zes van de tien hoogste plaatsen ingenomen door zes Amerikaanse universiteiten, nu nog vijf.

Utrecht was en is de hoogst scorende Nederlandse universiteit, op plaats 51. De Universiteit van Amsterdan volgt, op plaats 70, Groningen is de derde Nederlandse universiteit, op 87. Deze hoogste Nederlandse noteringen zijn vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De hoogst genoteerde Europese universiteit is die van Oxford, op plaats 13.

Het CWTS hoopt met de jongste editie van zijn ranglijst verder te komen dan de wat platte vergelijking van universiteiten op basis van wetenschappelijke productie en invloed. Het onderzoeksinstituut opende daartoe gisteren een debat over de beperkingen van scorelijsten als de eigen Leiden Ranking.

Er zijn vele ranglijsten van universiteiten, en ze worden te pas en te onpas gebruikt, door universiteitsbestuurders, door overheden en door onderzoeksfinanciers. De competitie in de wetenschappelijke wereld is moordend, en dan kan een hoge notering op een lijst belangrijker zijn dan de werkelijkheid erachter.

Probleem van ranglijsten is dat de rangorde sterk afhankelijk is van de gekozen maatstaf voor wetenschappelijke productie en invloed van een universiteit. Als je alleen kijkt naar aantallen publicaties, komen de grote universiteiten bovenaan de lijst, want die hebben de meeste onderzoekers en produceren dus de meeste publicaties. Kijk je alleen naar het aandeel tóppublicaties, wetenschappelijke artikelen die veel door andere wetenschappers zijn geciteerd, dan is de grootste niet per se in het voordeel. In theorie kan een heel kleine universiteit met een enkele briljante professor bovenaan de lijst komen.

Kijk je niet naar álle wetenschappelijke disciplines, maar bijvoorbeeld alleen naar wiskunde en computerwetenschappen, dan komt in de Leidse ranglijst van dit jaar niet Harvard bovenaan, maar de Tsinghua, een exclusieve topuniversiteit in Peking.

De Leiden Ranking van het CWTS probeert door een vernieuwde presentatie meer inzicht te geven in die werelden achter de ranglijst. Gebruikers kunnen zelf kiezen naar welke variabelen en disciplines ze willen kijken. En het is mogelijk de rangorde te bezien in twee dimensies, met twee verschillende variabelen.

Rockefeller University

Zo kan het totaal aantal wetenschappelijke publicaties, dat een universiteiten afgelopen jaar produceerde, worden gewogen tegen het aandeel toppublicaties dat een universiteit voortbracht. En dan zie je dat Harvard wel de meeste artikelen produceert, maar dat het hoogste aandeel invloedrijke toppublicaties wordt behaald door de veel kleinere Rockefeller University. De Leidse onderzoekers koesteren de hoop dat hiermee de uit de hand gelopen ranglijstgekte in de universitaire wereld wordt genuanceerd.

Best presterende universiteiten

1.Harvard Universiteit

2. Universiteit van Toronto

3. Universiteit van Michigan

4. Zhejang Universiteit

5. Johns Hopkins Universiteit

6.Jiao Tong Universiteit

7.Stanford Universiteit

8. Universiteit van Tokio

9. Seoul Universiteit

10. Universiteit van Seattle

(...)

51. Utrecht Universiteit

70. Universiteit van Amsterdam

87. Rijksuniversiteit Groningen

97. Vrije Universiteit

102.Erasmus Universiteit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden