Hartverwarmend maar te veel bezoek

null Beeld

Beste Beatrijs, mijn zus heeft kanker, zal niet meer beter worden en over niet al te lange tijd sterven. Sinds dit bekend is, laten al haar vrienden en kennissen van zich horen.

Veel mensen komen langs. En niet zomaar een keer, maar regelmatig. Dat is geweldig en hartverwarmend. Mijn zus en haar man genieten er vaak enorm van. Maar de hele tijd bezoek ontvangen is ook heel vermoeiend. Zeker als het mensen zijn die elke keer toch weer een bepaalde vorm van conversatie lijken te verwachten. Mijn zus brengt het vaak nauwelijks op, maar wil mensen ook niet schofferen. Zeker niet op dit moment, nu ze weet dat ze niet meer in staat zal zijn het later goed te maken. Ik – en nog wat anderen – zijn regelmatig bij hen op huishoudelijke basis. We klussen wat, ruimen wat op of koken een lekkere maaltijd. Dat werkt wel goed. Maar ja, dat kan je niet van iedereen verwachten. Mijn zus kan geen ’nee’ zeggen, maar raakt er wel uitgeput van. Wat is hier aan te doen?

Te veel bezoek aan het sterfbed

Beste Te veel bezoek,

Iemand moet zich als poortwachter opstellen ter bescherming van uw zus. Haar echtgenoot is de eerst aangewezene in dezen. De poortwachter moet de externe contacten organiseren en voor de zieke als spreekbuis optreden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de telefoon vaak op antwoordapparaat staat en dat mensen dus een boodschap moeten inspreken. Vervolgens belt de poortwachter terug op een tijdstip dat het hem uitkomt en zegt ’ja’ of ’nee’ tegen het bezoek. Als de zieke iemand die zich aandient liever niet wil ontvangen, dan houdt de poortwachter het bezoek af met als reden dat de zieke te moe is en het niet aan kan. Als de zieke iemand wel wil ontvangen, moet hem/haar van tevoren worden duidelijk gemaakt dat het bezoek maximaal een half uur mag duren, wegens vermoeidheid en zwakte.

De poortwachter kan ook overwegen om met enige regelmaat een rondzend-e-mail te sturen naar vrienden/ kennissen met een korte update. Veel mensen voelen zich betrokken, willen graag weten hoe het gaat, maar het is vermoeiend om tien keer hetzelfde telefoongesprek te voeren. Af en toe een update per e-mail houdt het contact in stand zonder dat er voortdurend bezoek over de vloer is, voor wie thee en koffie moet worden ingeschonken.

Tenslotte kan ook aan vrienden worden gevraagd om in plaats van aan het bed te zitten en conversaties te voeren concrete klusjes op zich te nemen, als daar tenminste behoefte aan is. Maar het belangrijkste is dat de poortwachter zijn taak serieus opvat, in nauw overleg met de zieke, en duidelijk voor haar gaat staan om haar te beschermen zonder angst voor vrienden/ kennissen die zich op afstand gehouden zouden kunnen voelen. Hun betrokkenheid is reuze goed bedoeld, maar het welbevinden van de zieke is belangrijker dan de gevoelens van de bezoekers.

Beste Beatrijs,

Sinds enkele weken chat ik met een jongen via een datingsite. We hebben een leuk contact en veel onderwerpen waar we goed met elkaar over kunnen spreken. Zelf hoop ik dat hier misschien een serieuze relatie uit voortkomt. Hij heeft mij nu uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis. Hier ben ik een beetje huiverig voor, omdat ik hem niet ken. Ik zou liever voor de eerste ontmoeting in een restaurantje afspreken. Ik ben een jonge meid van 25 jaar en heb nog niet veel ervaring met jongens. Ben ik te voorzichtig of afhoudend?

Thuis of buiten?

Beste Thuis of buiten,

Spreek nooit met een internetcontact voor de eerste keer thuis af. Nooit doen! U kent die persoon niet, en het kan best heel iemand anders zijn dan hij zich voordoet. Spreek voor uw eigen veiligheid af in een café voor een drankje. Als de ontmoeting tegenvalt, bent u snel weer weg. En als het wel bevalt, dan blijft u wat langer praten, maar ook dan neemt u hem niet mee naar uw huis en u gaat ook niet met hem mee naar zijn huis. Bij een eerste afspraakje neemt men geen heren/dames mee naar huis. Daar is later nog tijd genoeg voor.

Beste Beatrijs,

Af en toe verricht ik hand- en spandiensten voor een vriend die een eigen bedrijfje heeft. We rijden wel eens naar een klant en dan chauffeer ik, terwijl hij telefoneert of zaken voorbereidt. Tijdens de rit heeft hij de gewoonte in zijn neus te peuteren, grondig en uitgebreid. Vanuit mijn ooghoek zie ik het, als ik rij, wat verschrikkelijk afleidt. Eigenlijk wil ik het helemaal niet zien. Ik merk dat, als het gebeurt, ik steeds drukker ga praten, heel gek. Ik vind het lastig om hem hier op aan te spreken. Hoe moet ik hier mee omgaan?

Neuspeuterende passagier

Beste Neuspeuterende passagier,

Tegen een goede vriend moet u hier iets van kunnen zeggen. Ongetwijfeld gebeurt het grotendeels onbewust: hij voelt zich zo op z’n gemak in uw gezelschap dat hij zich gedraagt alsof hij alleen is. Toch moet hij het niet doen, want het is irritant. Het beste lijkt me dat u hem erop attendeert op de manier waarop u hem zou waarschuwen wanneer hij spinazie tussen z’n tanden heeft zitten of wanneer z’n gulp open zou staan. Niet vooraf, niet achteraf, maar tijdens. U zegt dan tegen hem: ’Je peutert in je neus.’ U constateert het gewoon op een effen manier. Waarschijnlijk zegt ie dan iets van: ’O sorry.’ Als hij reageert met ’Nou, en?’ of anderszins afwijzend, kunt u hem voorhouden dat dat geen gezicht is. Wanneer hij zich excuseert, kunt u vervolgen dat dit gedrag u wel vaker opvalt en dat hij daarmee moet uitkijken, omdat andere mensen (klanten!) dat afstotelijk vinden en minder genegen zullen zijn om zaken met hem te doen. Waarschijnlijk zal hij zich dan voornemen om deze gewoonte af te leren, althans in het gezelschap van anderen. U kunt hem helpen met het afleren door in de toekomst, telkens wanneer u hem toch weer bezig ziet (wat ongetwijfeld zal gebeuren, want het is een onbewuste gewoonte geworden) tegen hem waarschuwend ’neus!’ te zeggen, zodat hij zichzelf kan corrigeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden