Hartverscheurend hilarisch portret van de 'mislukte mens'

theater

De Lankmoedigen

Toneelgroep Oostpool

*****

Roerloos ligt ze in het ziekenhuisbed. Bont en blauw, een dicht oog, overal slangen en een batterij aan piepende apparaten. Transgendervrouw Hansje is zwaar toegetakeld door een van haar cliënten, Kevin, een alcoholistische jongen uit een Rotterdams tokkiegezin.

In de voorstelling 'De lankmoedigen', derde deel van het drieluik 'Goede bedoelingen' van schrijver en regisseur Joeri Vos, zien we de laatste uren van het leven van Hansje. Eerder kwam Hansje (Noël S. Keulen) al voorbij in deel één: 'De onrendabelen'. Nu draait alles om haar en haar roerloze lichaam: maatschappelijke en politieke chaos.

Na een LHTBQ-mars ontstonden rellen, de media buitelen over elkaar heen om dit incident - wat geen incident is! - te verslaan en te duiden. Ondanks politiebewaking en persconferenties dreigt de zaak te escaleren. Hansje krijgt van dit alles weinig mee, tot het einde zwevend in een zacht coma.

Joeri Vos heeft met 'De lankmoedigen' een schitterende afsluiting van zijn satirische en maatschappelijk geëngageerde drieluik afgeleverd. Trefzeker mixt hij ironie met mededogen en geeft hij een tikje absurd maar toch heel geloofwaardig beeld van de hedendaagse samenleving, van Hansje en van de mensen om haar heen.

Trans-vriendin Xenevieve (Jacobien Elffers) probeert haar belangen te behartigen. "Twintig procent van de bevolking herkent zich niet in het heteronormatieve sprookje", roept ze strijdbaar. Maar soms raakt ze even overmand door emoties en zijn haar cynische constateringen over bijvoorbeeld de misplaatstheid van de penis tussen haar benen net iets pijnlijker dan grappig.

Gemeentelijk communicatieadviseur Anne-Lorre moet de zaak in goede banen leiden, maar mislukt hier volledig in, een hilarische rol van Ilke Paddenburg. Agente Aïsha moet de bewusteloze Hansje bewaken, maar bezwijkt bijna aan haar eigen jonge-moederproblemen. Ruta van Hoof zet haar personage op deerniswekkend grappige wijze neer. De al even getalenteerde Chiem Vreeken speelt Jan, de vertegenwoordiger van het stadsdeelgebied, tevens oom van Kevin. Zijn eigenbelang en oprecht medeleven zijn voortdurend met elkaar in gevecht. Te midden van al deze emoties staat de vertrouwenwekkende en ietwat filosofische verpleger Robert (Roland Haufe) als rots in de branding.

Deze voorstelling is een must see, niet alleen in thematiek maar ook door het hoge niveau van spel en regie, tekst, muziek, zang en vormgeving. Helemaal 'af', tot in de puntjes doordacht, een lust om naar te kijken. Zo dragen alle elementen bij aan dit hartverscheurend hilarische portret van de kracht en onmacht van de 'mislukte mens'.

Te zien in Huis Oostpool, Arnhem. www.toneelgroepoostpool.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden