Hartstikke moeilijk, je interview met de paus geheim houden

Straatnieuws-verkoper Marc geeft de paus na het gesprek wat exemplaren van de daklozenkrant. Een uitnodiging om met de Nederlandse delegatie een pizza te eten, sloeg de paus af. Beeld Straatkrant
Straatnieuws-verkoper Marc geeft de paus na het gesprek wat exemplaren van de daklozenkrant. Een uitnodiging om met de Nederlandse delegatie een pizza te eten, sloeg de paus af.Beeld Straatkrant

Alleen zijn vriendin Inge en zijn moeder had hij erover verteld. Verder moest straatkrantverkoper Marc (51) zijn interview met de paus meer dan twee weken geheim houden. "Hartstikke moeilijk", zegt Marc, die kranten verkoopt aan de Utrechtse Oudegracht en op zaterdagochtend op het kantoor van straatnieuws werkt. "De páus, geweldig toch?"

Pas een week voor het interview kreeg hij officieel te horen waarom hij naar Rome moest voor Straatnieuws. "Maar toen had hij het al geraden", vertelt zijn vriendin Inge. Marc begon iets te dagen toen hij de paus op tv zag. "Dat moest het wel zijn."

Het interview zelf ging van een leien dakje, vertelt Marc. Van zenuwen had hij totaal geen last. "Ik was meteen op mijn gemak. Het is zo'n gewone, eenvoudige, lieve man." Marc is zelf niet katholiek, 'maar wel religieus'. "Ik geloof in de almachtige God, maar ik ben niet gebonden aan een kerk."

Emotioneel
Het mooiste antwoord dat de paus gaf? Dat was op de vraag over of hij zich een wereld zonder armoede en dakloosheid kon voorstellen, zegt Marc. "Daar werd hij bijna emotioneel van. Hij zei dat het utopisch denken was, maar dat we altijd oog voor armoede en ellende moeten hebben."

Dolblij is Marc met het cadeau dat hij van de paus kreeg: de zilveren rozenkrans met zwarte steentjes bungelt voor de gelegenheid om zijn nek. Hij laat hem uitgebreid bewonderen door burgemeester Jan van Zanen, die op het oude Stadhuis, omringd door camera's, een exemplaar koopt van Straatnieuws.

Na een half uur microfoons onder zijn neus is het even mooi geweest met al die aandacht, vindt Marc. Hij is moe en wil een biertje, zegt hij tegen vriendin Inge. "Ga je mee een rondje lopen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden