Hartmut Haenchen weg als chef Nederlands Philharmonisch Orkest

AMSTERDAM - Dirigent Hartmut Haenchen voegt de daad bij het woord en stapt op als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het is zijn reactie op het besluit van staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) om flink te bezuinigen op de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest, waaronder ook het Nederlands Kamerorkest valt.

Van onze kunstredactie

Van der Ploeg stuurde gisteren een brief naar de Tweede Kamer met zijn reactie op de adviezen van de commissie-Hierck. Het budget voor de zeven orkesten wordt met drie miljoen verhoogd, waardoor het afgeslankte NedPho de musici wel een hoger salaris kan bieden. Voorts hoeven bij de omroeporkesten geen 72 arbeidsplaatsen te verdwijnen. Zij krijgen samen met Radio 4 een nieuwe overkoepelende artistieke leiding. Van der Ploeg heft wel het Noordhollands Philharmonisch Orkest op, dat met het Nederlands Balletorkest een nieuw orkest voor Noord-Holland moet vormen.

,,Haenchen marchandeert niet met zijn principes, muzikaal noch zakelijk'', reageert Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NedPho. Haenchen kondigde ruim een jaar geleden inderdaad al aan dat hij zou opstappen als het advies van de Raad voor Cultuur aan Van der Ploeg zou worden opgevolgd. Volgens Schoonderwoerd zal Haenchen aan het eind van het volgende seizoen (juni 2002) zijn taken als chef neerleggen. Het ligt in de bedoeling om de lopende Mahler-cyclus af te maken, maar de realisatie van Mahlers Achtste in september 2002 staat op losse schroeven volgens Schoonderwoerd. Overigens blijft Haenchen wel aan het orkest verbonden als gastdirigent. Het NedPho is bijvoorbeeld uitgenodigd om onder Haenchens leiding op te treden in Dresden waar Haenchen in 2003 intendant wordt van de Musikfestspiele. Schoonderwoerd, die zegt voldoende perspectief in de toekomst te zien, heeft niet meer geprobeerd Haenchen over te halen nu het Nederlands Kamerorkest tegen de verwachting in toch blijft bestaan. Schoonderwoerd: ,,Het is emotioneel voor Haenchen. Hij wil niet toekijken hoe de overheid afbreekt wat hij in al die jaren hier heeft opgebouwd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden