'Hartkwaal werd 14-jarige fataal'

Tiener stierf na loopwedstrijd aan overbelast hart Jongen was gezond verklaard

Is het wel verantwoord om een tiener intensief te laten sporten? "Tien kilometer rennen is een zware belasting voor een 14-jarige", beaamt sportarts Willemien van Teeffelen. "Maar een volgroeide, goed getrainde 14-jarige moet het aankunnen. Het is niet iets waar je zomaar aan overlijdt."

Zondag werd een hardloopwedstrijd van 10 kilometer een 14-jarige gymnasiast uit Vught fataal. De jongen werd kort na de finish van de Rotterdamse wedstrijd onwel. Zijn overbelaste hart begaf het. Reanimatie mocht niet meer baten.

Van Teeffelen vindt het echter te kort door de bocht om de loopwedstrijd als boosdoener aan te wijzen. Er moet meer aan de hand geweest zijn. Ze denkt vooral aan een aangeboren hartaandoening. Zeven maanden geleden was de jongen al eens op het hockeyveld ineengezakt. Hij werd toen gereanimeerd en enkele dagen in coma gehouden. Artsen constateerden verder niets verdachts - zeldzame hartkwalen zijn moeilijk te vinden - en verklaarden de jongen gezond.

In Nederland overlijden naar schatting jaarlijks tussen de honderd en tweehonderd mensen tijdens of kort na het sporten. Vaak is er een aangeboren hartaandoening in het spel, weet Van Teeffelen, die in de jaren negentig onderzoek deed naar de oorzaken. Maar de meest beruchte oorzaak van een hartstilstand bij sporters is, verrassend genoeg, griep. "Als je griep hebt, kan je hart ontstoken raken. Wie dan gaat sporten, loopt een sterk verhoogd risico. Het advies is daarom: Doe het tijdens of na een griepje rustig aan."

Alle sporters vooraf aan een conditietest onderwerpen is volgens Van Teeffelen duur en niet zinvol. De meeste risico's zouden niet aan het licht komen, en omgekeerd zouden veel mensen onnodig bang worden gemaakt. "Het hanteren van verschillende afstanden per leeftijdscategorie is wel een goed idee. Maar dan nog, de ene 14-jarige is de andere niet. Training en schoeisel maken veel uit. En ook bij ouderen gaat het nogal eens mis."

Had de jongen na zijn waarschuwing op het hockeyveld moeten stoppen met sporten? Nee, zegt Van Teeffelen. "Als je stopt met sporten, gaat je conditie achteruit. In zo'n geval kan voor iemand met een hartkwaal traplopen al dodelijk worden, net als een sprintje naar de trein. Statistieken geven het duidelijk aan: sporten is en blijft gezond."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden