Hartige klets- of kaaskoppen

Ingrediënten voor kaaskletskoppen: 1 eiwit (van een groot ei); mespunt zout; 45 g maïzena; mespuntje paprikapoeder; mespuntje witte peper; 180 g slagroom; 100 g belegen kaas, geraspt.

Een reclameman hoorde ik laatst zeggen dat reclame inspeelt op latente behoeften van de mens.

Nu zou je denken dat dat betekent dat er dus eerst nieuwe producten bedacht moeten worden die op zo'n behoefte inspelen, anders is het dus gebakken lucht.

Vervolgens zag ik tot mijn verbijstering in een folder van een van onze grote drogisterijketens dat ze een sneeuwballenmaker in de aanbieding hadden.

Eventjes dacht ik aan de sneeuwballen die je vroeger met Oud en Nieuw bij de banketbakker kon kopen: een prachtig luchtige, gefrituurde bol van soezendeeg, gevuld met slagroom en dik bestrooid met poedersuiker. Een apparaat daarvoor van twee euro zoveel voor 1,99! Kon niet waar zijn. Was ook niet zo. Het was een soort tang, met als bek twee halve bolletjes, verkrijgbaar in rood en blauwe kunststof, bestemd voor kinderen vanaf drie jaar om sneeuwballen van échte sneeuw te maken. Dat soort behoeften mogen wat mij betreft latent blijven.

Hier een recept dat tegemoetkomt aan uw behoefte aan hartige kletskoppen, ook al heb ik bezwaar tegen het gebruik van een traditionele naam voor iets dat niet volgens het traditionele recept gemaakt wordt. Kletskoppen zijn zoete, harde, dunne koekjes met gehakte amandelen, terwijl het in dit geval gaat over hartige, dunne koekjes met geraspte kaas. Maar het is afkomstig uit het voortreffelijke boek van Cees Holtkamp, 'De Banketbakker', en sluit mooi aan bij mijn betoog van twee weken geleden om het zelf bakken van zoutjes te bevorderen.

Laten we er gewoon een andere naam voor verzinnen. Het woord kletskop is oud-Nederlands voor een kale kop met ringworm, maar we kunnen onze fantasie misschien beter een andere richting uitsturen, iets van 'kaaskop' of zo?

Verhit de oven tot 220 °C.

Klop eiwit met het zout stijf. Roer er de maïzena, het paprikapoeder en de peper door. Spatel de slagroom erdoor. Laat het beslag een uur rusten.

Spuit het mengsel in platte rondjes op een met boter ingevette bakplaat. Strooi de kaas erover. Zet de plaat in de oven en temper de thermostaat onmiddellijk tot 200 °C. Bak de 'kaaskoppen' in vijf minuten goudgeel. Haal ze direct met een platenmes van de plaat en leg ze op het aanrecht om af te koelen. Bewaar ze in een hermetisch afsluitbare trommel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden