Hartige klets- of kaaskoppen

Ingrediënten voor kaaskletskoppen:

1 eiwit (van een groot ei); mespunt zout; 45 g maïzena; mespuntje paprikapoeder; mespuntje witte peper; 180 g slagroom; 100 g belegen kaas, geraspt

Het beslag bleef heel dun, heb je soms de hoeveelheden maïzena en slagroom verwisseld? vroeg een lezeres die, zoals ze mailde, enthousiast aan de kaaskletskoppen van vorige week begonnen was.

Ook mijn beslag was heel dun gebleven, maar ik had toch maar kleine schepjes ervan op een bakplaat gelepeld en die in de oven gezet. Achteraf bedacht ik dat ik vergeten was het beslag te laten rusten. Misschien was het daardoor niet wat steviger geworden. De koekjes bleken na het bakken praktisch tot één maxikoek uitgelopen, maar die was wel lekker.

De lezeres echter had het beslag wél laten rusten, dus het dunne beslag zat hem niet daarin. Tijd om de Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp, auteur van 'De Banketbakker' waarin ik het recept aantrof, te vragen hoe of wat. Hij reageerde enthousiast: 'Het is een heel bijzonder koekje en ik heb het recept van mijn Belgische collega en vriend, patissier Jef Damme. Het is erg lekker en elegant bij feestelijk aperitief, en het maken ervan kost niet veel tijd, maar luistert wel heel nauw.'

We kwamen erachter dat er één ding was dat in het recept niet nadrukkelijk met zoveel woorden werd vermeld: de slagroom moet opgeklopt zijn.

Omdat Holtkamp zei dat hij ontzettende zin kreeg de koekjes stante pede weer eens te gaan bakken, leek het me voor iedereen die net als ik door het recept geïntrigeerd raakte, de moeite waard de bereidingswijze nog eens, nu iets gedetailleerder, te beschrijven.

Klop in een kom de gekoelde slagroom op, niet te stijf, hij moet dik vloeibaar zijn.

Klop het eiwit met het zout in een andere, brandschone, kom heel stijf (een elektrische handmixer is handig).

Klop er de maïzena, paprikapoeder en witte peper door en blijf kloppen alles volledig gemengd is.

Spatel de slagroom door het eiwit.

Laat het beslag een uur rusten.

Verhit de oven tot 200 °C.

Schep kleine bergjes op een beboterde bakplaat en smeer ze met de bolle kant van een lepel uit tot dunne rondjes.

Bestrooi ze met geraspte kaas.

Bak de koekjes 5 minuten. Laat ze niet te donker worden. Haal ze direct na het bakken van de plaat.

Laat ze afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden