Hartapparaten hangen net op verkeerde plek

Defibrillators, apparaten die bij hartfalen eerste hulp kunnen bieden, hangen vooral in bedrijven en winkelcentra, terwijl de meeste infarcten zich juist thuis voordoen.

Hartritmeapparaten moeten vooral in woongebieden hangen. Volgens cardioloog en onderzoeker Ruud Koster van het AMC-ziekenhuis in Amsterdam kunnen zo meer patiënten sneller worden geholpen. Koster, die momenteel het functioneren van de apparatuur in de publieke ruimte onderzoekt: „Nu is het zo dat defibrillators vooral in bedrijven, winkelcentra en sportverenigingen hangen, terwijl tachtig procent van de hartproblemen zich privé voordoet. Ik snap wel waarom ze bij bedrijven hangen. Die denken: Hier zijn veel mensen, hier is de kans groot dat er iets gebeurt en dus is zo'n ding handig. Ik denk niet dat ze het als een morele verplichting zien. Het is ook zeker goed dat bedrijven defibrillators hebben. Maar zo'n apparaat wordt meer waard als dit in een woongebied hangt. Een ambulance komt vaak toch later en als de eerste hulp dan kan worden geboden met een defibrillator uit de buurt, is de patiënt daarmee gebaat.”

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok het hart van een patiënt weer in het juiste ritme kan brengen. Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 20.000 en 30.000 defibrillators. Door het ontbreken van een registratieverplichting is geen exact cijfer te noemen. Ook is niet duidelijk hoe vaak zo'n apparaat wordt gebruikt.

De Nederlandse Hartstichting vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer defibrillators komen in Nederland. Ank van Drenth, AED-deskundige van die stichting, denkt dat nog maar weinig mensen weten wat een defibrillator is. „Het moeilijke is dat nog maar twintig procent van de Nederlanders weet wat het is, maar dat verandert wel langzaam”, zegt Van Drenth. Volgens haar moeten eigenaars van defibrillators duidelijk maken wat het apparaat voorstelt en waar deze hangen. Ze vindt niet dat dit een overheidstaak is.

De onbekendheid met defibrillators werd vorig jaar tijdens een test van de Consumentenbond nogmaals duidelijk gemaakt. Tijdens een test op twintig AED-locaties (supermarkten, stations en winkelcentra) in de Randstad bleek dat het merendeel van de ondervraagde medewerkers niet wist dat zo'n apparaat voor handen was.

Morgen meer in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden