Harry van den Haak leidt commissie 'beveiliging Fortuyn'

Harry van den Haak (72), oud-president van het Amsterdamse gerechtshof, gaat de commissie leiden die onderzoek gaat doen naar de beveiliging van de vermoorde politicus Pim Fortuyn.

Van den Haak, die drie jaar geleden met pensioen is gegaan, begon zijn juridische carrière in 1955 bij de Voogdijraad in Amsterdam. Na banen voor korte duur als onder meer secretaris bij het openbaar ministerie in Assen en Haarlem, werd hij 1964 benoemd tot rechter bij de rechtbank in Breda. Een kleine tien jaar later volgde de benoeming tot president van de rechtbank in Alkmaar en weer vijf jaar later tot president van de rechtbank in Haarlem.

De jurist, die zich in het verleden wars toonde van politieke inmenging bij juridische beslissingen, werd in 1990 president van het gerechtshof in Amsterdam. Die positie bekleedde hij negen jaar. Bij zijn afscheid wilde hij geen receptie, maar een heus symposium. Tijdens die bijeenkomst, met als titel 'schurende machten', werd stilgestaan bij de positie van de rechter ten opzichte van wetgever en bestuur. Wim Kok was toen een van de sprekers. Zelf zei Van den Haak over die dag: ,,Ik had geen behoefte aan een afscheidszitting van het hof, zoals doorgaans gebeurt als er iemand met pensioen gaat. Dat gedoe in toga's''.

Van den Haak vertelde vlak voor zijn afscheid in een interview met Trouw moeite te hebben met kritiek van politici op rechterlijke uitspraken. Hij zei dit nadat de Haagse rechtbank een deel van de Varkenswet buiten werking stelde. Minister Zalm en burgemeester Deetman van Den Haag noemden de uitspraak van de Haagse rechtbank 'een bizar vonnis', 'onevenwichtig en eendimensionaal'.

Emoties zijn begrijpelijk, zei Van den Haak toen daarover tegen deze krant. ,,Maar wat mij zorgen baart is dat over de verhouding tussen bestuur en rechter, niet op behoorlijk niveau kan worden gesproken. Dit gedoe moeten we niet hebben.'' Kok omschreef Van den Haak na zijn afscheid als ,,Iemand die zich ook buiten de directe rechtspraak op gezaghebbende wijze heeft ingezet voor de kwaliteit van de rechterlijke macht''.

De onafhankelijke commissie onder leiding van Van den Haak zal bestaan uit drie leden. Andere namen zijn nog niet bekend, maar minister Korthals van justitie maakte zaterdag bekend dat het zal gaan om een bestuurder en een wetenschapper.

De oud-president, die eerder een commissie heeft voorgezeten, adviseerde de overheid in 1993 over de uitzetting van asielzoekers. De commissie-Van den Haak bepaalde onder meer dat de marechaussee geen onnodig geweld mag gebruiken en de mond niet mag afplakken. Dat gebeurde nadat een Roemeense asielzoeker hersenletsel opliep toen zijn gezicht met tape werd afgeplakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden