Harry Potter zet veilingen op stelten

LONDEN - Harry Potter lijkt ook de veilinghuizen op stelten te gaan zetten. Deskundigen verwachten dat de opbrengsten van zeldzame Potteruitgaven en van originele illustraties ver zullen uitstijgen boven die van eerste edities van klassieke literatuur. Dat meldde de Britse krant The Observer zondag.

Een exemplaar van de zeldzaamste eerste editie van 'Harry Potter and the Philosopher's Stone', de gebonden versie, bracht tijdens een veiling bij Sotheby's ruim 17000 euro op. Een setje van eerste edities van de eerste drie boeken in enigszins beschadigde toestand ging weg voor ruim 14000 euro.

De grote bedragen die verzamelaars neertellen voor boeken en illustraties overvleugelen de opbrengsten van voorheen in Groot-Brittannië populaire collector's items als eerste edities van Jane Austen, Charlotte Brontë en Charles Dickens. Een complete editie van Dickens' Nicholas Nickelby leverde eind vorig jaar een stuk minder op dan verwacht: ruim 7700 euro.

De forse bedragen die worden neergeteld voor eerste edities van Harry Potterboeken kunnen volgens deskundigen worden verklaard door de kleine omvang van de oplage: vijfhonderd stuks. De meeste daarvan zijn naar scholen en bibliotheken gegaan, waar ze nogal beschadigd zijn. Een mooi exemplaar is dan zeldzaam, zeker als er een handtekening van de schrijfster in staat.

De allerhoogste bedragen zijn neergeteld voor originele Potterillustraties. De tekening van Thomas Taylor in pen en waterverf voor de omslag van de allereerste Harry Potter wisselde vorig jaar bij Sotheby's voor bijna 140000 euro van eigenaar. Zijn eerste afbeelding van de jeugdheld was ook de basis voor de filmfiguur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden