'Harry Potter zelfs voor volwassene gevaarlijk'

De boeken over tovenaarsleerling Harry Potter voeren kinderen binnen in een wereld waarin satanisme hoogtij viert. Zelfs voor volwassenen is het moeilijk om na het lezen van het werk van de Engelse schrijfster J.K. Rowling geestelijk gezond te blijven. Die waarschuwing komt van de stichting Bijbel & Onderwijs.

Van onze redactie religie & filosofie

Morgen begint de verkoop van De Vuurbeker, de Nederlandse vertaling van deel vier in de reeks. In de serie leren Harry en zijn beide vrienden zeven jaar lang op de heksenhogeschool Zweinstein om volleerde tovenaars te worden.

Bijbel & onderwijs heeft een waarschuwende folder ('Herrie om Harry') naar honderden christelijke scholen en boekhandels gezonden. ,,De misleiding van Harry Potter is niet zozeer dat er met bovennatuurlijke machten wordt gespeeld, maar veeleer dat wordt ontkend dat zulke machten realiteiten zijn die een kwade invloed uitoefenen'', luidt de conclusie.

Bijbel & onderwijs: ,,Terecht hebben sommige christen-critici gewaarschuwd tegen desensitisatie (ongevoelig maken) voor (gevaren van) hekserij''. En: ,,De Harry Potter-boeken maken kinderen vertrouwd met de occulte werkelijkheid. Het zal moeilijk zijn om dit denken ooit af te leren. Waarschijnlijker is dat zij de Bijbel gaan lezen als 'tovenaarsleerling' en niet als 'discipel van de Meester''.

De boeken storten volgens de stichting ,,een eindeloze stoet van gruwelen'' over de kinderziel uit. Ze ,,romantiseren allerlei zaken die in de wereld van het satanisme een gruwelijke werkelijkheid zijn''. Kinderen gaan daardoor denken in termen van het occulte en dat wellicht ook in praktijk brengen. Zoals een vloek werpen op een leraar die hun een slecht cijfer geeft. ,,En dat is pas gevaarlijk''.

Ouders hebben, als 'poortwachters', de verantwoordelijkheid om hun kinderen op afstand te houden van Harry Potter en hen ongevoelig te maken voor de 'wereld der duisternis'.

De stichting wijst de tegenwerping af dat kinderen al die hocus pocus niet serieus nemen, omdat het er duimendik bovenop ligt. ,,Kinderen kunnen niet badineren, tenzij ze hierop expliciet worden voorbereid. En dat gebeurt nu juist niet, integendeel, anders zou de leeslol er al gauw af zijn.''

In het buitenland zijn boze christenen al eerder in het geweer gekomen tegen Harry Potter. Zo wilden inwoners van het Britse Gloucester niet dat de plaatselijke kathedraal als decor zou dienen voor de verfilming van een van de boeken. Ze kregen niet hun zin.

En in de Amerikaanse staten Columbia, South-Carolina en Florida eisten verontruste ouders een Potter-verbod op school. In beide gevallen vond men dat de boeken de hekserij promoten en daardoor oproepen tot ,,rebellie tegen God''. Want:,, God spreekt zich ertegen uit in de Bijbel''.

Maar voor de talloze jonge en oude fans komt er vannacht om één minuut over twaalf een einde aan het lange wachten. Dan begint in tientallen boekhandels de verkoop van de 'De Vuurbeker'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden