Review

Harry Potter neemt het op tegen de Zwarte Macht

Van bijstandsmoeder tot miljonair, dat is het verhaal van Joanne Rowling. Na een avontuur in Portugal kwam ze berooid en als alleenstaand moeder terug in Engeland. In het café schreef ze binnen zes maanden haar debuut: 'Harry Potter & de Steen der Wijzen', terwijl haar dochter in de buggy ernaast lag te slapen.

Groot-Brittannië was direct in de ban van het fantasierijke verhaal, dat inderdaad bijzonder meeslepend is. De doodnormale jongen Harry Potter groeit op bij de familie Duffeling; zijn oom, tante, en irritante vetklep van een neef. Op zijn elfde wordt hij uitgenodigd de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te komen volgen in Zweinstein. Hij blijkt een tovenaar te zijn.

Rowling ontvouwt hierna een wereld waarvan je het bestaan nooit kon vermoeden: een wereld waarin post wordt bezorgd door uilen, waarin je voor het winnen van een potje Zwerkbal bijna je leven zou geven en waarin Potter een beroemdheid blijkt te zijn. Als baby heeft hij een aanval overleefd van Voldemort, die Jeweetwel wordt genoemd omdat niemand zijn naam durft uit te spreken - zijn ouders, beide tovenaars, zijn helaas om het leven gekomen. De duistere macht Voldemort laat deze afgang natuurlijk niet op zich zitten en legt Harry het vuur na aan de schenen in zijn eerste schooljaar.

Onlangs is het tweede deel verschenen: 'Harry Potter & de Geheime kamer'. Volgend jaar verschijnt deel drie, dat als titel zal dragen: 'Harry Potter & de Gevangene van Azkaban'. Het is de bedoeling dat jaarlijks een deel verschijnt, totdat Harry Potter zijn zeven schooljaren heeft doorlopen. Het is aan te raden met deel één te beginnen. Niet omdat je het anders niet begrijpt, maar omdat het eerste boek zó machtig mooi de wereld beschrijft waarin de avonturen zich afspelen.

Rowling wordt regelmatig met Roald Dahl vergeleken, maar daar ben ik het niet mee eens. Zijzelf ook niet, blijkt uit interviews. Misschien zijn beide schrijvers fantasievol, maar daar houdt de vergelijking ook op. Eerder zou je Rowling met Tolkien kunnen vergelijken, vanwege de mysterieuze sfeer en de raadselachtige verschijningen. Bij Dahl moet je vooral lachen om zijn grollen en gekkigheden, maar Rowlings werk ademt levensechtheid uit.

Harry Potter komt in situaties terecht die werkelijk bloedstollend zijn. De spanning bekruipt je en laat je niet meer los tot je weet hoe het is afgelopen. Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus is achtergrond voor de avonturen die Potter beleeft. Deze keer gaat het om een monster van wie-weet-welke-omvang, die scholieren laat verstenen om welke reden dan ook. Dat moet Harry uitzoeken. Vijftig jaar geleden heeft de opleiding er ook last van gehad - toen is uiteindelijk een kind gedood.

Het zijn vooral de kinderen die afkomstig zijn van Dreuzel-ouders, die gevaar lopen. Dreuzels zijn wij, de gewone mensen die het zonder toverkunst moeten stellen in het leven. Harry is geen Dreuzelkind, maar zijn beste vriendin Hermelien Griffel wel. Zodra zij slachtoffer is geworden, is het hek van de dam. Dan moet en zal Harry dit varkentje wassen.

Eigenlijk is de basis van de cyclus vrij simpel: goede inborst neemt het op tegen Zwarte Macht en redt daarbij een gehele natie. Harry is zo heerlijk ridderlijk, met hem wil iedereen wel meeleven. Hij is bescheiden en zal dat altijd blijven, ook al wordt hij in zijn tweede jaar achtervolgd door een eerstejaars die foto's met handtekening wil. Harry is ook lekker naïef en blijft daarmee ondanks zijn uitzonderlijk talent toch gelijkwaardig.

Omdat hij bij de familie Duffeling opgroeide, weet hij niets van toveren en de wereld eromheen. Als een jaargenoot door een slang wordt aangevallen, voelt Harry een onmetelijke drang ertussen te springen. Hij roept 'Afblijven!' tegen de slang, die gehoorzaamt. Maar het blijkt dat niemand heeft verstaan wat Harry zei. Hij heeft namelijk in een andere taal gesproken: in Sisseltong. De taal der slangen. Er bestaan haast geen tovenaars die de taal beheersen. Het is zijn beste vriend Ron Wemel die hem dit alles kan vertellen omdat niet alleen zijn ouders, maar ook zijn vijf broers en kleine zusje in Zweinstein zitten of hebben gezeten.

Rowling heeft een ijzersterk concept in handen en buit dat goed uit. Inhoudelijk, want de boeken lijken met eindeloos geduld geschreven, over alles heeft ze nagedacht. Maar ook zakelijk, want ze heeft al een miljoenencontract afgesloten met filmproducent Warner Brothers. Harry Potter zal nog lang in vele hoofden gonzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden