Royals

Harry en Meghan zijn hoogheid af: het was alles of niets

Prins Harry en Meghan mogen een deel van het jaar in Canada gaan wonen. Daar staat wel het een en ander tegenover. Beeld EPA
Prins Harry en Meghan mogen een deel van het jaar in Canada gaan wonen. Daar staat wel het een en ander tegenover.Beeld EPA

Na dagen van gesprekken in Buckingham Palace werd afgelopen weekeinde duidelijk wat de uitkomst is van prins Harry en zijn vrouw Meghans wens om iets meer afstand te nemen van de koninklijke toestand. Dat kan niet, ze liggen eruit.

Zelf hadden ze het iets minder radicaal in gedachten. In hun idee konden ze met het ene been nog lid van het koninklijke huis blijven, terwijl ze met het andere een eigen leven gingen leiden. Die wens klonk duidelijk door in een verklaring die het stel anderhalve week geleden deed uitgaan. Maar die optie blijkt niet voor te komen in het koninklijke handboek. Dat kent maar twee smaken: ofwel je maakt deel uit van het koninklijk bedrijf, dan horen daar privileges, titels en verplichtingen bij, of je maakt er geen deel van uit. Dan hoef je van alles niet meer te doen, maar krijg je ook de voordeeltjes niet meer.

Dat laatste zal het worden, voor Harry en Meghan. Niet langer voert hij de titel ‘koninklijke hoogheid’, hij zal het moeten doen met het predicaat ‘hertog van Sussex’. En hoe leuk hij het ook vond in uniform, in alle militaire rollen die hij vervulde, hij moet die functies laten vallen. Hij moet zijn eigen geld verdienen en de 2,4 miljoen pond verbouwingskosten voor zijn Britse Frogmore Cottage terugbetalen. Daar staat tegenover dat hij met zijn echtgenote Meghan en hun zoon Archie wel een deel van het jaar in Canada mag gaan wonen, zoals ze graag willen, en ook dat ze zich mogen richten op wat ze zelf belangrijk vinden.

Koningin Elizabeth ging zondag naar de kerk, toen bekend werd dat prins Harry en zijn echtgenote Meghan niet langer als 'koninklijke hoogheid' door het leven zullen gaan en ook geen belastinggeld meer zullen ontvangen. Beeld AP
Koningin Elizabeth ging zondag naar de kerk, toen bekend werd dat prins Harry en zijn echtgenote Meghan niet langer als 'koninklijke hoogheid' door het leven zullen gaan en ook geen belastinggeld meer zullen ontvangen.Beeld AP

De koninklijke rijen zijn gesloten

Afgelopen weekeinde kwam er een officiële verklaring van koningin Elizabeth, de grootmoeder van Harry. Ze schreef dat ze ‘de wens van het tweetal voor een onafhankelijker leven ondersteunt’. Ze trekt niet alle privileges in: ze mogen hun rol bij liefdadigheidsinstellingen bijvoorbeeld voortzetten. Harry is onder meer betrokken bij een organisatie die zich inzet voor jonge mensen met een HIV-besmetting in Lesotho en Botswana.

Hoewel het stel voor een belangrijk deel voortaan zelf in zijn inkomsten moet voorzien, is afgesproken dat ze de koningin of het koninklijk huis niet in verlegenheid zullen brengen. Dat betekent dat ze niet bijvoorbeeld mogen optreden in lucratieve reclamefilmpjes. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen ze nog wel wat geld van Harry’s vader, prins Charles. Ook lijkt het erop dat ze wel op kosten van de belastingbetaler beveiligd zullen blijven.

Met de verklaring zijn de koninklijke rijen weer gesloten. Ruzie kan het koningshuis niet gebruiken. De verklaring van koningin Elizabeth liep daarom over van warmte en genegenheid. “Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde leden van mijn familie blijven”, schreef ze.

‘Niet lichtvaardig’

De Britse prins gaf zondag een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, waarin hij voor het eerst reageerde op zijn breuk met het koningshuis. In zijn toespraak wees hij met beschuldigende vinger naar de media. “Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of als hertog, maar als Harry.”

Hij zegt dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd zijn thuis zal blijven. “Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, we waren hoopvol en we waren hier om te dienen”, aldus de prins die zegt zijn besluit voor hem en zijn vrouw Meghan ‘niet lichtvaardig’ te hebben genomen. De media noemt hij een ‘sterke kracht’ en hij hoopt dat hij nu een rustiger leven tegemoet gaat. “Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en we zeker niet van jullie weglopen”, zei hij tegen zijn toehoorders.

Lees ook:

Meghan Markle was vanaf het begin eigenlijk al kansloos

Niet alleen de pers en het volk, ook de koninklijke familie had snel genoeg van Meghan. Voor haar en prins Harry is er eigenlijk geen andere weg mogelijk dan die naar de uitgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden