Harmes met verve naar Athene

AMSTERDAM – Na twaalf jaar (Elvira Becks in Barcelona) heeft Nederland weer een olympische turnster. De reeds genomineerde Suzanne Harmes toonde tijdens de landenwedstrijd van de EK in Amsterdam vormbehoud, ondanks een elleboogblessure. Voor het tweede startbewijs voor de Spelen in Athene komt Loes Linders nog in aanmerking.Harmes moest zich in de RAI bij de beste zestien turnen op vloer en dat deed zij met verve. Met 9.262 plaatste de 18-jarige Zoetermeerse zich eenvoudig voor de toestelfinale op vloer. Zonder het te weten had zij vóór haar vloeroefening al voldaan aan de olympischenorm. Op balk legde zij namelijk beslag op de achtste plaats.

Op het evenwichtstoestel maakte Loes Linders een domme en kostbare fout. De Friezin schatte de lengte van de balk niet goed in en de daarop volgende balansverstoring kwam haar duur te staan. Zonder die misrekening was Linders (16) als achtste de balkfinale binnengestapt, een prestatie die recht geeft op een startbewijs voor Athene. Dat ticket kan zij vandaag alsnog bemachtigen als zij in de meerkampfinale bij de beste acht eindigt of op een van de vier toestellen hoger scoort dan de nummers acht van gisteren.

Harmes werd gisteren bevrijd van een enorme druk. Een elleboogblessure leek de olympische droom van de beste Nederlandse turnster van dit moment te verstoren.Tussen de oefeningen door werd de gekwetste spier in het gewricht steeds gemasseerd door haar trainer Boris Orlov. De elleboog hield het en ook mentaal bleef Harmes goed bij de les. Na een dag rust gaat zij morgen op medaillejacht in de toestelfinales op balk en vloer. Tot opluchting ook van Orlov, die zag dat Laura van Leeuwen, een pupil van zijn aartsrivaal Frank Louter, niet bestand was tegen de druk van het moeten presteren.

Van Leeuwen gold naast Harmes als tweede kandidaat voor het olympisch toernooi. De 18-jarige Haagse moest zich plaatsen bij de beste acht op brug, haar specialiteit. Die missie mislukte volledig. Vlak voor haar oefening faalden de Russinnen Zamolodsjiko (8.925) en Pavlova (8.225), maar de juryleden zagen ook de fouten van Van Leeuwen niet door de vingers. In dertig seconden vervlogen haar olympische aspiraties. Met 9.062 kwam zij uiteindelijk uit op de teleurstellende negentiende plaats.

Een enorme tegenvaller voor Van Leeuwen, die niet op tijd de juiste vorm kreeg te pakken. De pupil van oud-bondscoach Louter wist zich pas tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd, de interland van eerder deze maand in Keulen tegen Duitsland, in de EKploeg te turnen. Gelet op haar leeftijd lijkt het aannemelijk dat Van Leeuwen zich gaat beraden over haar turntoekomst.

Als de nummer twee van de EK van 2002 in Patras mocht Nederland gisteren in de laatste groep starten. Op het moment dat de vijf Oranje-turnsters zich aan het publiek voorstelden, waren de Roemeense vrouwen al uren klaar met hun wedstrijd. Roemenië was veroordeeld tot de eerste groep, omdat het traditionele turnland in Patras geen volledige ploeg op de been kon brengen.

Met het zilver op de laatste WK plaatsten de Roemeense turnsters zich weer in de schijnwerpers. In een ongepaste ambiance – de RAI was in de ochtenduren nog vrijwel leeg – demonstreerden zij gisteren wederom hun klasse. Met de 16-jarige Sofronie als kopvrouw kwam Roemenië tot een totaal van 112.772 punten. Die score werd niet meer geëvenaard en leverde Roemenië voor het eerst sinds 1998 weer de Europese titel op. Op het erepodium bleef Oekraïne verrassend regerend kampioen Rusland voor. Nederland werd uiteindelijk achtste, maar die klassering was ondergeschikt aan de olympische kwalificatie van Harmes en wellicht nog Linders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden