Harm Edens is pas goed relatiemateriaal

De voice-over klinkt verontrustend: "Wouter is tot nu toe geen relatiemateriaal." Hè, wat een narigheid toch! Maar als we Wouter zien, vragen we ons af: hoe kan dit? Een aardige, blonde jongen van 23, vrolijk en humoristisch bovendien. En toch geen relatiemateriaal?

Oké, Wouter is lichtelijk spastisch waardoor hij wat moeizaam loopt en spreekt. "Ze zien me als een ziek beest met wie je geen kinderen kunt krijgen", zegt hij. Maar wat een geluk, 'The undateables'(BNN) heeft een meisje voor hem opgespoord: Nathalie, 18 jaar, uit Zwolle. Het eerste gesprek verloopt even hoopvol als mysterieus. Wouter: "Heb je er zin in?" Nathalie: "Ja, heel veel. Wat gaan we doen?" Wouter: "Zeilen." Nathalie: "Oh, wat leuk." Wouter: "Heb je wel eens gezeild?" Nathalie: "Nee, wel eens met een motorbootje." Zeilen met een motorboot, het zou natuurlijk kunnen.

Kandidaat nummer twee in deze datingshow voor gehandicapten is Birsen, een autistische Turkse. Ze kijkt een beetje bozig, maar kan, als ze haar best doet, ook vriendelijk lachen. In een boekje heeft ze opgeschreven waar haar toekomstige vriend aan moet voldoen. Een hele waslijst. Hij moet Turk zijn, cultureel, muzikaal, geduldig, humoristisch, goed opgeleid en bekend met autisme. "En als hij naar de wc is geweest, moet hij sprayen." Maar of ze dat ook in het grote boek gaat opschrijven, weet Birsen nog niet. "Ach", verzucht de Turkse, "was ik maar smurfin. Er zijn honderd smurfen in het smurfendorp, en slechts één smurfinnetje." Kijk, daar is geen woord Spaans bij.

Wouter en Nathalie kunnen het ondertussen goed met elkaar vinden. Wouter toont zich zelfs een ware charmeur. Voor de picknick heeft hij een fles koele witte wijn meegenomen en twee glazen. Niet van die vieze plastic dingen, nee echt glas. Misschien wel kristal. "Ik ben Wouter en ik geloof in mezelf", besluit de jonge student. Als dat geen relatiemateriaal is!

Ook Harm Edens (NTR) is een meester in intermenselijk contact. In '10xBeter', over het buitenleven, zwerft hij van deftige dames met buitenhuizen naar drijvende hot tubs in de Rotterdamse haven. Of hij praat hij met Hans Dorrestijn over de geheimen van de wielewaal. Dorrestijn: "Het is de mooiste vogel van het heelal, en niets zo geel als de wielewaal. Daarnaast een patent middel tegen depressies."

Vervolgens gaat Harm op pad met Claud, gereputeerd stoepgroente-spotter."Overal tussen de stoeptegels in de stad vind je gratis groente", weet ze. "Kijk, daar staat een plant die smaakt naar rucola. Oh nee, er heeft een hond tegenaan geplast." Samen bakken ze een gerecht, al blijft duister welk. Harm gaat de diepte in: "Heb jij een filosofie op het leven?"Claud: "Er is meer."

Al even raadselachtig zijn de mededelingen onderin beeld: 'Buitenlucht is goed. Ook in een vervuilde omgeving. Houd wel driehonderd meter afstand van drukke wegen.' En als er nou stoepgroente staat bij die drukke wegen? Wat dan? Zoals ik ook dolgraag zou willen weten of het wat is geworden tussen Wouter en Nathalie. Maar het blijft stil.

We blijven confuus in onze tv-stoel achter met drie geheimzinnige begrippen: stoepgroente-spotter, relatiemateriaal en de anti-depressieve wielewaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden