Haringvliet wordt walhalla voor arenden en dolfijnen

Miljoenen voor natuurorganisaties om delta nieuw leven in te blazen

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE GROEN

De monding van de Rijn en de Maas wordt weer in ere hersteld. Vooruitlopend op het openen van de Haringvlietsluizen in 2018 gaan zes organisaties op de grens van rivier en zee een natuurgebied van 500 hectare ontwikkelen waarin uiteindelijk witsnuitdolfijnen zullen rondzwemmen. Het reservaat net ten zuiden van Rotterdam moet ook een toeristische trekpleister worden.

Als het decennia afgesloten Haringvliet straks weer in contact komt met de zee, kan er typische dynamische deltanatuur ontstaan die vrijwel uit Nederland is verdwenen. Maar die moet dan wel nieuw leven ingeblazen worden. Zes organisaties dienden daarom bij de Nationale Postcode Loterij een plan in om een landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen waardoor niet alleen een walhalla voor bruinvissen en dolfijnen zal ontstaan, maar ook voor vogels als lepelaars, dwergsterns en arenden. Op het Goed Geld Gala hoorden ze gisteren dat er maar liefst 13,5 miljoen euro beschikbaar komt om dit plan te verwezenlijken.

WNF is initiatiefnemer van dit deltaherstel, maar werkt bij de uitvoering van dit project nauw samen met Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming, Sportvisserij Nederland en Staatsbosbeheer. De laatste twee organisaties komen eigenlijk niet voor dit sponsorgeld in aanmerking, maar via de samenwerking wordt toch een fors bedrag doorgesluisd.

Door het zogenaamde 'Kierbesluit' van het kabinet kunnen trekvissen als zalm en steur door de open Haringvlietsluizen de riviermonding weer vinden om stroomopwaarts hun eitjes af te zetten. In de kilometers vóór de sluizen keert na de opening de overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en de zoute zee. Buitendijkse polders veranderen in brakke slikken en schorren waar uitgestrekte rietvelden kunnen ontstaan.

De huidige verharde oevers maken plaats voor natuur met vogeleilanden en stroomgeulen. Zo kunnen oorspronkelijke planten terugkeren waarin trekvissen en moeras- en watervogels hun plek vinden. Verder komt er een unieke 'spiekkoepel', waar natuurliefhebbers vogelkolonies bijna kunnen aanraken zonder de dieren te verstoren.

Vóór de kust worden schelpdierbanken hersteld die kunnen fungeren als kraamkamer voor vissen die weer haaien, roggen en dolfijnen aantrekken. Ook zet WNF in dit gebied een kweekcentrum voor steuren op. Midden vorige eeuw verdween de steur uit de rivier door vervuiling en overbevissing.

Het nieuwe Haringvliet wordt ook een natuurgebied 'voor mensen'. Elektrische veerdiensten brengen toeristen langs de natuur naar schilderachtige dorpjes, er komen struinroutes tot diep in de natuur, veel van de duurzaam gevangen vis uit de delta kan zelfs in de omliggende restaurants worden gegeten.

Misschien nog opmerkelijker was gisteravond de 7,5 miljoen euro die de Nationale Postcode Loterij uitkeerde aan het activistische Sea Shepherd, dat met de harde acties in de strijd tegen de walvisvangst de nodige discussies oproept. Sea Shepherd koopt van dit geld een nieuw schip dat sterk en snel genoeg is voor het achtervolgen van stropers in de Zuidelijke Oceaan.

Het schip zal worden gebouwd door de Nederlandse rederij Damen en varen onder Nederlandse vlag. Ook de Zweedse en Britse Postcode Loterijen dragen bij, waarmee Sea Shepherd in totaal 8,3 miljoen euro ontvangt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden