reportage

Haren stemt, maar doet dat niet van harte

Mariska Sloot brengt haar stem uit.  Beeld reyer boxem
Mariska Sloot brengt haar stem uit.Beeld reyer boxem

Ondanks jarenlang verzet gaat het dorp Haren, net als het nabijgelegen Ten Boer, per 1 januari 2019 op in de gemeente Groningen. Gisteren kon er gestemd worden.

Jonathan Ploeg

Er heerst bij binnenkomst een serene sfeer in stembureau 511, gevestigd in de uitbouw van een wooncomplex aan de Parkweg in het Groningse Haren. De spaanplaten stemhokjes staan rechts in de hoek, haaks daarop de stembus en de tafels met stembiljetten erop. Af en toe druppelt er – vaak zwijgzaam – iemand binnen om zijn of haar stem uit te brengen. Onder hen Mariska Sloot, de nummer drie op de lijst van de lokale partij Stad en Ommeland.

Eén ding is duidelijk: zwijgzaam is zij juist níet. Jarenlang streed de flamboyante Sloot – toen nog voor de lokale partij Gezond Verstand Haren – namelijk tegen de fusie van Haren met de gemeente Groningen en Ten Boer. Daar was sprake van omdat Den Haag de financiële en bestuurlijke positie van Haren als zelfstandig dorp te kwetsbaar vond. Sloot werd een boegbeeld voor de beweging die het welgestelde dorp ten zuiden van de grote stad onafhankelijk wilde houden. Maar dat mocht niet baten. Begin juli stemde de Eerste Kamer voor herindeling.

“Dat is iets wat je nooit meer vergeet”, zegt Sloot. Ze vreest nu dat speerpunten voor Haren – zoals een lagere onroerendezaakbelasting en het in stand houden van de ‘groene long’ – in de nieuwe, grotere gemeente minder prominent op de agenda zullen staan. Daarom stelde ze zich als raadslid verkiesbaar voor Stad en Ommeland, een samenvoeging van drie lokale partijen uit Groningen, Haren en Ten Boer. “Om Haren te vertegenwoordigen.”

Uit een verkiezingsdebat vorige week in Groningen bleek dat de twaalf deelnemende politieke partijen vinden dat bouwen ten koste van het groen in Haren uit den boze is. “Toch zijn veel mensen bang dat ze uiteindelijk van standpunt veranderen”, zegt Sloot, die benadrukt dat Haren voorheen het ‘groenste dorp’ van Nederland was. “Dat ging ook zo bij de herindeling. Lokale partijen waren tegen, maar landelijk stemden hun partijcollega’s voor.”

Sloot heeft zich inmiddels bij de fusie neergelegd en wil er het beste van maken, maar niet iedereen in Haren is zo vergevingsgezind. Dat blijkt wel tijdens een rondgang in stemlokaal 511. Harenaar Dineke Mulder zegt bijvoorbeeld niet in te zien waarom ze haar stem zou moeten uitbrengen. “Maar uit protest tegen de herindeling wil ik vandaag toch mijn stemrecht gebruiken, middels een blanco stem.”

Opgeslokt

Kort nadat Mulder het stemlokaal heeft verlaten, komt Geert Oorburg aangewandeld met zijn stempas in de aanslag. “Wat ik van de herindeling vind? Ik ben het er niet mee eens, we worden opgeslokt door een grotere gemeente en onze eigen identiteit zal verdwijnen. Maar ongeacht de situatie zal ik altijd mijn stem blijven uitbrengen.”

Het is de vraag hoeveel Harenaren daar ook zo over denken. Sloot: “Na het besluit van de senaat zeiden velen nooit meer te zullen stemmen. Maar als je dan met die mensen in gesprek gaat en ze vertelt over het belang om vertegenwoordigd te zijn in de nieuwe raad, dan bedenken ze zich vaak toch nog. Zolang ze maar weten dat ‘hun’ Haren niet slechts een nietszeggend aanhangsel van de stad Groningen wordt.”

Naar het aantal stemmen op haar en haar partij bleef het relatief vroeg op de verkiezingsdag nog gissen. Met een groen-witte partijsjaal om haar nek – de kleuren van de provincie Groningen – zegt Sloot: “Ik hoop op acht zetels, maar misschien is dat te hoog gegrepen. Met vijf à zes zouden we ook erg blij zijn, we hebben er nu twee.” Naar wie haar eigen stem is gegaan, wil ze niet zeggen. “Laten we het erop houden dat Haren er een stem bij heeft.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden