Haren leek niet op alles voorbereid

Inwoners zagen onder de relschoppers leden van harde kern FC Groningen

NICOLE BESSELINK

De gemeente Haren heeft de stroom jongeren en de intentie waarmee zij vrijdagavond naar Haren kwamen, niet onderschat. Burgemeester Rob Bats zei het vrijdagnacht toen de ME nog charges uitvoerde, hij zei het de ochtend na de rellen, en zijn locoburgemeester zei het zaterdagavond bij 'Nieuwsuur' nog maar eens. "We hebben met alle scenario's rekening gehouden", benadrukte ook korpschef Oscar Dros.

Toch bleef die vroege conclusie het hele weekend ter discussie staan. Hoe kon het dat jongeren ondanks het alcoholverbod dat vanaf zes uur 's avonds gold, onbezorgd door konden drinken? Bats' antwoord dat agenten dit verbod 'buitengewoon moeilijk' konden handhaven, versterkt niet het beeld van een gemeente die op alles was voorbereid.

"Er is overwogen de treinen naar Groningen door te laten rijden", aldus Bats zaterdag tijdens de persconferentie. "Maar er waren al treinen onderweg. Die zet je niet in het weiland stil."

Ook klaagden gedupeerden tijdens een besloten bijeenkomst met de gemeente dat er te weinig politie op de been was en de mobiele eenheid te laat ingreep. Pas om acht uur, toen Haren al vol stond, riep de politie 150 extra ME'ers op. In totaal zette de politie 500 agenten in.

"Dat is een hartstikke serieus getal", verweert Dros zich. "Daar moet je heel wat mee aankunnen."

Verder doen geruchten de ronde dat zich onder de relschoppers bekenden van de politie bevonden, maar dat agenten deze hooligans niet uit de menigte mochten halen. 'Nieuwe informatie', reageert justitie summier. Op straat weten mensen wel beter. Harenaren herkenden tussen de relschoppers mensen van de harde kern van FC Groningen.

Bij de rellen vielen zeker dertig gewonden, onder wie een 84-jarige man die met een tegel werd mishandeld. De politie heeft 36 mensen gearresteerd en is nog op zoek naar tientallen relschoppers. Via getuigen en veiligheidscamera's van winkels is al uren aan beeldmateriaal binnen.

In hoeverre Haren daadwerkelijk was voorbereid op deze escalaties, moet onderzoek uitwijzen. Maar tijdens hun media-optredens wekten de Harense bestuurders afgelopen weekend vooral een naïeve indruk.

"We hoopten het met elkaar een beetje ludiek te houden", zei locoburgemeester Remco Kouwenhoven bij 'Nieuwsuur'. De slechte afloop van de film Project X, inspiratiebron van het feest, zei hij niet te kennen. "Of de politie die film kent, weet ik niet."

Ook tijdens de persconferentie van zaterdag bleven politie, justitie en burgemeester de rellen omschrijven in termen als 'werkelijk ongekend', 'volstrekt onacceptabel' en 'krankzinnig'. Allemaal woorden die erop wijzen dat de partijen verrast waren door de gebeurtenissen.

'Kans gemist op een regionale Woodstock'
Jonge gebruikers van social media en hun ouders moeten overgaan tot zelfreflectie, vindt korpschef Oscar Dros. "Daar zit een verwijt achter dat ik niet op zijn plaats vind", zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Alsof jongeren alleen uit zijn op ellende. De gemeente had dit ook kunnen zien als promotiekans in plaats van bedreiging. Als het een paar bands had laten optreden, had het een regionale Woodstock kunnen worden."

Volgens Alexander Pleijter, docent nieuwe media aan de Rijksuniversiteit Groningen, voedde een mix van berichten van nieuwe en traditionele media en de gemeente het gevoel van jongeren dat er in Haren iets te doen zou zijn. "Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen zouden zijn gekomen als overheid en traditionele media hier niet over hadden bericht. Het probleem zit hem niet in het gedrag van jongeren op Facebook, maar in het feit dat er volk op zo'n evenement afkomt dat relletjes wil trappen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden