Haren kreeg koudwatervrees

Achter de geplande samenvoeging van Haren met de stad Groningen zou kwade opzet van de provincie Groningen zitten, zei Karma Sierts tegen een verslaggever (Trouw, 24 oktober). Bewust wordt een beeld gecreëerd van een boze buitenwereld. Haren voelt zich slachtoffer van de provincie. De provincie is de schurk. Haren zelf treft geen blaam. Dat is de teneur van het artikel. Maar is dat ook de werkelijkheid? Nee, het is populisme. Het is een strategie van het burgercomité om de provincie 'zwart' te maken door met onwaarheden, ongefundeerde meningen en halve feiten te strooien.

Voor de bewijsvoering begint mevrouw Sierts in 2013 en laat alle stappen, rapporten en conclusies sinds 2007 achterwege. De provinciale context, met gemeenten die herindelen, vergeet zij gemakshalve. Om de lezer te overtuigen worden de vele rapporten toegeschreven aan de provincie die zo haar macht zou hebben misbruikt.

Volgens Sierts zouden de financiën van Haren geen reden geven voor de herindeling. Het rapport waar zij naar verwijst, dat van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), zegt namelijk 'dat financiën alleen geen reden is om te herindelen'. Dat klopt, er zijn namelijk veel meer redenen, zoals bestuurskracht, evenwichtige regionale samenhang, duurzame zelfstandigheid (tenminste 10-15 jaar) en draagvlak.

Het artikel springt naar een eindconclusie: 'herindelen is niet goed voor Haren'. Deze conclusie trekt het COELO niet in haar rapport en deze volgt er ook niet uit. Het artikel in Trouw miskent de waarheid. De bewering dat COELO dat opschreef is pertinent onwaar. Uit eerdere onderzoeken, ook van dit jaar, is gebleken dat Haren genoeg zwakheden kent, naast financiën, zoals onvoldoende ambtelijke capaciteit op veel onderdelen en geen ruimte voor beleidsontwikkeling,

Alleen door herindelen zijn deze knelpunten te verbeteren. De genoemde kwetsbaarheden zijn reden voor Haren om in 2013 en 2014 te kiezen voor herindeling. Eerst met Groningen en Ten Boer, later met Tynaarlo.

Haren ziet zelf dus de noodzaak van herindeling. Alleen in december 2015 toen Tynaarlo niet verder wilde en de stad Groningen nog de enig overgebleven optie was kreeg Haren koudwatervrees. Haren kiest voor zelfstandigheid. Daarmee ontkent Haren de reden waarom twee keer eerder is gekozen voor herindeling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden