Hardvochtige Dijsselbloem drukt Grieken in de hoek

Jeroen Dijsselbloem tijdens de persconferentie na het mislukken van de eurogroep van vandaagBeeld AFP

Het eurogroepoverleg van vanavond zou tot diep in de nacht kunnen duren, was de verwachting. Maar na vier uur stonden de ministers van financiële zaken alweer buiten: het overleg was mislukt. 'Wat nu?', vroegen we Christoph Schmidt, verslaggever voor Trouw in Brussel.

Christoph, jij was bij de persconferentie na het overleg. Wat zag je daar?
"Ik zag een vrij hardvochtige Jeroen Dijsselbloem die de Grieken nogal in de hoek heeft gedrukt. Er zit, wat de eurogroep betreft, weinig anders op dan verlenging van het huidige steunprogramma. Anders houdt het op, dan hebben de Grieken een probleem. Het is een harde confrontatie tussen de Grieken en de rest van de eurozone."

Welke opties heeft Griekenland nu?
"Griekenland is niet direct failliet wanneer de regeling afloopt, maar de onrust op de financiële markten neemt wel toe. En er is geen bankenrun, maar er verdwijnt iedere dag wel geld omdat mensen behoorlijke bedragen van hun Griekse rekeningen halen. Dat zou de komende tijd nog wel eens kunnen verergeren."

"De Griekse regering heeft tijdens haar verkiezingscampagne wel beloofd dat ze einde zou maken aan het door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid, maar zoals Thijs Kettenis vandaag al schreef in Trouw: het zal de regering wel vergeven worden als ze inbindt. Het Griekse volk is trots, maar ze vinden het toch het belangrijkste dat deze crisis wordt opgelost."

Komt er nog iemand op voor de Grieken?
"Nee, het is één tegen achttien. Geen enkel land heeft mededogen met Griekenland. Frankrijk heeft voor de vorm nog een beetje proberen te bemiddelen, maar dat heeft weinig kans als beide partijen zich schrap zetten. De Grieken willen geen duimbreed wijken, bleek eerder al. Dus zegt de rest: dan blijven wij ook bij ons standpunt."

"Er werd gezegd dat vrijdag misschien een extra eurogroep zou plaatsvinden, maar Dijsselbloem zei vanavond: 'Dat gebeurt alleen als de Grieken om verlenging van de huidige regeling vragen'. Die kans acht ik vrij klein. 'Dan hebben ze het aan zichzelf te wijten', zullen de andere landen dan zeggen."

Had iemand anders dan Dijsselbloem dit wél kunnen oplossen?
"Het was wel een nederlaag dat Dijsselbloem vorige week woensdag na de ingelaste eurogroep niet met een slotverklaring kon komen, maar hij wordt gesteund door iedereen om hem heen. Ik zie ook niemand die deze kloof kan overbruggen. De kaarten zijn nu eenmaal geschud."

"Er werd wel gezinspeeld op een Eurozonetop, waarbij de leiders van de Eurolanden bijeen zouden komen om een oplossing te zoeken voor de situatie. Daar zouden alle premiers dan aanschuiven, dus bijvoorbeeld ook Mark Rutte en Alexis Tsipras. Maar daar stak Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, een stokje voor. Dit is volgens hem echt iets dat op ministersniveau opgelost moet worden. Dus Dijsselbloem moet het doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden