Hardrock en whisky op het kerkhof

Een fles whisky staat op de rand van het 'familiegraf'. Vijf Hell's Angels schikken de rouwkransen en boeketten rond de twee graven. Zo nu en dan neemt een van hen een slok uit de whiskyfles. De aanwezigen, in een grote kring eromheen, slaan elkaar troostend op de schouder. Een dof geluid, op de zware leren jacks.

van onze verslaggeefster

De twee Hell's Angels die vorige week vermoord werden gevonden in een Haarlemse seksclub, zijn gisteren onder belangstelling van duizenden mensen begraven. Voor de begrafenis hadden zich zo'n zeshonderd motorrijders verzameld achter het centraal station van Haarlem.

Een diep gebrom doet even na twaalven de ruiten van de huizen aan het Prinsenbolwerk trillen. Rijen mannen in zwarte jacks, sommigen met een vrouw achterop, daveren voorbij. Twee pickup trucks met bloemen overladen aanhangers volgen de motoren. Alleen wanneer de volgauto's met familieleden van de twee vermoorde Hell's Angels voorbijzoeven, is het plotseling stil.

In de druilerige regen kijken Haarlemmers vanonder hun paraplu nieuwsgierig naar de onafgebroken stoet motorrijders. ,,Het is vast moeilijk om zo langzaam te rijden'', zegt een jonge vrouw tegen haar vriendin. ,,Je valt zo om met zo'n ding.''

Diep achterover gezeten, sturen de Hell's Angels hun glanzende apparaten dreunend over het bolwerk. Daarachter rijden auto's, de meesten met buitenlands kenteken, vol in het zwart gehulde, vaak bebaarde mannen.

Sandra (29) staat met haar dochtertje op de arm te kijken. ,,Ik krijg er kippenvel van, zo'n hechte band als die mensen hebben.'' Haar moeder Ria (60): ,,In elke categorie mensen zit wel een beetje onderwereld, toch? Ik vind dit heel emotioneel. Het is afschuwelijk wat er is gebeurd. En als je dan ziet dat ze zóveel vrienden hebben. Die Hell's Angels hebben een eigen soort familiegraf. Dat wil wel wat zeggen.''

Onder politiebegeleiding rijdt de stoet naar de begraafplaats. De grindpaden naast het grote grasveld staan in een mum van tijd tot de kerk aan toe vol geparkeerde glanzende motoren. De rouwenden verzamelen zich naast het gebouw. Achterop elk jack staat een doodskop met helm en vleugels en 'Hell's Angels' erboven. Onder het embleem staat waar de drager vandaan komt: Italië, Spanje, Noorwegen, Zweden, Quebec, Rhode Island, Holland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Liechtenstein, Denemarken.

Op een afstandje kijken toeschouwers nieuwsgierig naar de geparkeerde machines en hun eigenaars. Twee oudere dames in donkergroene mantels staan wat achteraf. ,,Wat hebben ze allemaal een mooi schild op hun jas, hè.''

,,Vol verdriet staan wij hier'', spreekt een Hell's Angel de menigte toe. Hij noemt de moord op 'brother' Facco en aspirant-lid Rob 'absoluut waanzinnig'. ,,Angels forever, forever angels'', roept hij ter afsluiting. ,,Affa'', antwoorden de aanwezigen. Een term die ook op een aantal jacks is genaaid. Terwijl hardrock muziek over het kerkhof klinkt, dragen Hell's Angels met zwarte zonnebrillen de twee kisten naar het 'familiegraf'. Bloemstukken en kransen, afkomstig van allerlei delen van de wereld, tot Canada en Australië aan toe, worden meegedragen. Na een korte plechtigheid nemen de rouwenden afscheid.

Tot laat in de middag is er hard rockmuziek en drank in het clubhuis van de Hell's Angels. De andere twee slachtoffers van het misdrijf in de Haarlemse seksclub, een man uit Spaarndam en een motorliefhebber uit Gouda, worden vanmiddag begraven. Ook daarbij verwacht de politie geen ongeregeldheden.

Veertig rechercheurs onderzoeken intussen de Haarlemse moordpartij. Vooralsnog wil de politie niets zeggen over het onderzoek. In de bewuste seksclub hebben zich al eerder incidenten voorgedaan. De gemeente Haarlem overweegt nu de club te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden