Hardloper Bekele hinkt op twee gedachten

In de (blote) voetsporen treden van marathonheld Abebe Bikila of voor het wereldrecord op de 10 kilometer gaan

Streven naar een toptijd op de marathon is een hachelijke onderneming. Vandaar dat reikhalzend wordt uitgekeken naar de exceptionele Kenenisa Bekele en Mo Farah, die respectievelijk zondag in Parijs en een week later in Londen hun debuut maken op de klassieke afstand.

De 31-jarige Ethiopiër en de één jaar jongere Brit vertegenwoordigen de oude generatie. Ze werden groot met de 5 en 10 kilometer op de baan, met wereld- en olympische titels en in het geval van Bekele zelfs wereldrecords. Reikhalzend was uitgezien naar een rechtstreeks duel tussen de twee, zoals vorig jaar op de door Bekele verrassend gewonnen halve marathon gebeurde. Maar ze vonden hun eigen weg.

Volgens Jos Hermens, manager van Bekele, was het Britse bod op zijn atleet opvallend laag. Mogelijk werd de Ethiopiër ondanks een lange crisis toch als een te grote bedreiging gezien voor hun nationale held. Vermoedelijk is dat maar goed ook. Londen staat erom bekend altijd een topveld te formeren, gericht op toptijden. Met zijn ambitie en gebrek aan ervaring zou Bekele zich daar op stuk kunnen bijten.

Haile Gebrselassie is ook wat dat betreft zijn voorbeeld. De onaantastbare baanatleet stelde tijdens zijn marathondebuut in Londen van 2002 teleur als derde. Na een lange pauze finishte hij 2006 als negende om in 2007 zelfs uit te stappen.

In dat najaar kwam het loopfenomeen op zijn zevende marathon eindelijk echt los, in Berlijn met een wereldrecord van 2.04.26. Een jaar later haalde hij daar op hetzelfde parkoers nog een halve minuut van af. Gebrselassie was toen 35.

Zijn voorganger Paul Tergat volgde min of meer dezelfde weg. Ook van de crossspecialist werd een wereldrecord verwacht, maar was geduld de boodschap. Het kwam er op zijn 33ste in zijn zesde marathon.

Altijd is voor marathonlopers een lange basis op de baan gepredikt. Dat het anders kan, bewees de pas achttienjarige Ethiopiër Tsjegaye Mekonnen in januari. Op het vlakke biljartlaken van Dubai debuteerde hij in 2.04.32, vrijwel gelijk aan het eerste wereldrecord van Gebrselassie en de tiende tijd ooit. Mekonnen vertegenwoordigt een grote nieuwe generatie jonge afrikaanse marathonlopers.

Het is de vraag hoe duurzaam prestaties op zo'n jonge leeftijd zijn. Kan Mekonnen zich nog jaren verbeteren, dan wacht een interessante botsing tussen de twee generaties, waarbij onvermoede grenzen in zicht kunnen komen. Hermens heeft al eens uitgesproken dat Bekele 2.02 kan lopen. Twee uur over 42.195 meter werd enkele jaren geleden voor onmogelijk gehouden.

Bij Bekele is het de vraag of zijn ambitie het wint van zijn natuurlijke luiheid, en hoe lang hij de 'saaie' duurlopen volhoudt. Altijd was hij het zondagskind bij wie de snelheid als vanzelf uit de benen stroomde. Tot hij in 2009 getroffen werd door blessures, moderne behandelingen en trainingsmethodes bleef afzweren en uiteindelijk moest toegeven dat hij niet kan teren op alleen talent. "Ik moet mezelf opnieuw opbouwen", zei hij vorig jaar.

In een seizoen zonder WK en Olympische Spelen hinkt Bekele op twee gedachten. Zijn vierde plaats tijdens de olympische 10 kilometer van Londen zit hem niet lekker. Hij wil op zijn minst het wereldrecord nog een keer breken. Maar de grootste droom van een Ethiopiër is de olympische marathon winnen. In de (blote) voetsporen treden van de legendarische Abebe Bikila, die in 1960 en 1964 won.

De trotse Bekele wil niets liever dan voorgangers overtreffen, hij heeft zelfs gesproken over de combinatie van 10 kilometer en marathon in Rio. Maar eerst wacht hem zondag een 'veilig' debuut in Parijs, binnen een redelijk veld en op gemiddeld parkoers (record 2.05.12).

Bekele heeft er voor het eerst sinds jaren weer een winter lang serieus voor getraind. Van de opwinding kan hij nauwelijks slapen, zo liet hij gisteren weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden