Hardliner trekt zich terug uit strijd om presidentschap

Verkiezingen Iran: zeven kandidaten over. Populariteit Rohani kwelt Khamenei.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Drie dagen voor de Iraanse presidentsverkiezingen zijn er nog zeven kandidaten over. De hardliner Gholam-Ali Haddad-Adel trok zich gisteren terug, ten faveure van enkele andere conservatieve kandidaten.

Hasan Rohani, de favoriete kandidaat van hervormingsgezind Iran, bleef wél in de race. In het weekeinde deed in Iraanse media het gerucht de ronde dat hij door de Raad der Hoeders alsnog gediskwalificeerd zou worden. Maar de raad, verantwoordelijk voor het beoordelen en toelaten van kandidaten, ontkende dat gisteren direct.

Over wat Rohani precies gedaan zou hebben om een diskwalificatie te rechtvaardigen, liep de berichtgeving uiteen. Persbureau Mehr meldde dat zijn campagneteam gevoelige informatie uit Irans nucleaire dossier zou hebben gelekt. Daarnaast zouden aanhangers subversieve dingen hebben geroepen tijdens campagnebijeenkomsten.

Rohani zelf zou bovendien te kritisch zijn geweest tijdens een debat over Irans strategie in het nucleaire dossier - terrein van geestelijk leider Ali Khamenei. "Uranium verrijken is prima, zolang de Iraanse bevolking ook rijker wordt", zei hij, refererend aan de economische malaise in Iran.

Zeker is dat de snel toenemende populariteit van Rohani onder hervormingsgezinde Iraniërs Khamenei kopzorgen geeft. De opperste leider had er juist veel energie in gestoken dat kamp uit te schakelen.

Of Rohani vrijdag daadwerkelijk hoge ogen kan gooien, is intussen onduidelijk - betrouwbare opiniepeilingen ontbreken in Iran. Algemeen wordt aangenomen dat Saeed Jalili, nucleair onderhandelaar en favoriet van Khamenei, kanshebber is. Mohammed Kalibaf, burgemeester van Teheran, en voormalig minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Velajati staan ook op de lijstjes. Zij staan ideologisch dichtbij de nu opgestapte Haddad-Adel.

DE VERDIEPING 4|5

Stemmen uit een vergeten dorp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden