Hardere aanpak van justitie tegen verkeershufters

Bijna duizend personen die keer op keer de fout ingaan in het verkeer, worden vanaf nu harder aangepakt door justitie. Minister Ivo Opstelten van justitie en veiligheid heeft de Tweede Kamer gemeld dat deze 'verkeershufters' een brief krijgen van de politie, waarin staat dat ze in beeld zijn en het risico lopen hun rijbewijs kwijt te raken.

Volgens justitie is een automobilist een veelpleger als hij meer dan tien boetes op zijn naam heeft staan voor ernstige overtredingen als rechts inhalen, door rood rijden en bumper-kleven. Van de bijna duizend kentekenhouders die in 2011 meer dan tien beschikkingen op hun naam hadden staan, waren er 873 die tussen de tien en twintig bekeuringen ontvingen voor een zwaardere verkeersovertreding. Er zijn 51 personen met twintig tot dertig overtredingen, tien personen met dertig tot veertig van dit soort overtredingen en bij negen zijn er meer dan veertig geregistreerd, aldus Opstelten.

De ANWB noemt de aanpak van de verkeershufters een stap in de juiste richting. Maar, zo stelt een woordvoerder, een dreigement het rijbewijs af te nemen is niet genoeg. De ANWB wil dat er nog scherper op de 'verkeersaso's' wordt gelet.

Opstelten heeft het nu over veelplegers als mensen meer dan tien zware overtredingen op hun naam hebben staan. Maar je zou er ook aan kunnen denken om iemand na vijf overtredingen al een brief te sturen met een waarschuwing, aldus de ANWB-woordvoerder. "Dit zijn mensen van wie iedereen denkt: die rijdt als een bezetene. Deze groep heeft een heel hoog risico om betrokken te raken bij verkeersongevallen." De ANWB vindt dat men niet moet willen wachten tot zo iemand voor de rechter moet komen vanwege een ongeluk. Ook zou onderzocht kunnen worden of mensen die zich slecht gedragen in het verkeer zich elders ook als een hufter gedragen. "Asociaal gedrag beperkt zich niet alleen tot het verkeer."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het afpakken van het rijbewijs de enige manier is om veelplegers in het verkeer aan te pakken: "Dit is een groep mensen die zich nergens wat van aantrekt. Een cursus helpt niet. Het rijbewijs afpakken of daarmee dreigen is de enige manier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden