Hardere aanpak van gedwongen huwelijk

den haag – - Justitie gaat strenger optreden tegen huwelijken die onder dwang worden gesloten. Dit blijkt uit een brief van minister Hirsch Ballin (justitie) aan de Tweede Kamer. Daarin kondigt de minister aan dat hij het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden wil geven om mensen die anderen dwingen te trouwen strafrechtelijk te vervolgen.

Huwelijksdwang is in Nederland al strafbaar. Wie een ander wederrechtelijk dwingt om iets te doen, te laten of te dulden, riskeert een celstraf van negen maanden. En als er mishandeling of gerommel met papieren bij komt, zijn dat op zichzelf ook strafbare feiten. De huidige strafvervolging wegens huwelijksdwang kent echter ook belemmeringen.

Als een Nederlander zich in een ander land schuldig maakt aan huwelijksdwang, kan justitie hem nu alleen vervolgen als dat in dat andere land strafbaar is. Een vreemdeling die in Nederland woont kan hier niet worden vervolgd voor een buiten Nederland afgedwongen huwelijk.

Hirsch Ballin vindt dat onaanvaardbaar. „Huwelijksdwang verdraagt zich niet met de Nederlandse rechtsorde”, schrijft hij aan de Kamer. De minister wil daarom de wet zo veranderen dat het Openbaar Ministerie in zulke gevallen wél strafvervolging kan instellen.

In de brief die Hirsch Ballin gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, maakt hij bekend dat de minimumleeftijd voor alle huwelijken in Nederland naar 18 jaar gaat. Dat verandert niets voor mensen met de Nederlandse nationaliteit die in Nederland trouwen. Maar de maatregel betekent dat de minimumleeftijd van 18 jaar ook gaat gelden voor alle huwelijken die volgens buitenlands recht in Nederland worden gesloten en voor elders gesloten huwelijken die hier worden erkend. Met de nieuwe bepaling wil Hirsch Ballin tegengaan dat minderjarigen met weinig kansen via het sluiten van een huwelijk naar Nederland komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden