Hardere aanpak mishandeling ouderen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten: Uitbuiting eerder signaleren, vaker aangifte bij justitie

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van volksgezondheid trekt de komende vier jaar 40 miljoen euro uit om ouderenmishandeling aan te pakken. Ze wil dat mishandeling en uitbuiting eerder gesignaleerd en gemeld worden, en wil slachtoffers beter ondersteunen. Tegen daders uit de professionele zorg wordt aangifte gedaan bij justitie.

Dat blijkt uit het actieplan 'Ouderen in veilige handen', dat Veldhuijzen van Zanten gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Ouderen die afhankelijk zijn van zorg van anderen - of het nu om een partner, familielid, vrijwilliger of professional gaat - moeten zich veilig voelen én zijn. Daarvan is nog veel te vaak geen sprake", schrijft de staatssecretaris.

Ze schat dat jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer worden van mishandeling. Dat varieert van psychische en lichamelijke mishandeling tot financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik. Voorlichtingscampagnes moeten het taboe dat volgens de staatssecretaris nog steeds bestaat op ouderenmishandeling, doorbreken. "Ouderen komen hier zelden zelf mee naar buiten. Ook weten ze meestal niet waar ze zich moeten melden."

Het meldpunt dat nu al in gebruik is en ondergebracht is bij de Steunpunten huiselijk geweld, blijft het aanspreekpunt voor mishandeling in huiselijke kring. Voor het melden van mishandeling door professionele zorgverleners komt een meldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij zal de meldingen altijd doorgeven aan justitie. Werkers in de langdurige zorg moeten voortaan een Verklaring omtrent gedrag indienen.

Er komt ook meer aandacht voor mantelzorgers. Die kunnen de zorg voor bijvoorbeeld een demente partner vaak niet meer aan, raken overbelast en ontsporen. De AWBZ kent een regeling om dan snel professionale zorg in te zetten. Maar dat gaat het Nationaal Ouderenfonds niet ver genoeg. Directeur Jan Romme stelt dat overbelasting van ouderenzorg een van de belangrijkste oorzaken is van ouderenmishandeling en dat de staatssecretaris met haar aanpak daar volledig aan voorbijgaat.

Slachtoffer trekt zelden zelf aan de bel
Meldingen van ouderenmishandeling komen sinds 2005 terecht bij de Steunpunten huiselijk geweld. In 2009 waren dat er 656. Dat is ongeveer evenveel als in 2008: 662. De meldingen komen vooral van professionele hulpverleners (73 procent). Slechts in 16 procent van de gevallen bracht het slachtoffer het zelf onder de aandacht. Net als in de jaren daarvoor, trof de ouderenmishandeling in 2009 vooral vrouwen: 75 procent van de slachtoffers was vrouw. Meldingen over psychische mishandeling kwamen het vaakst voor: 36 procent. Daarna volgde lichamelijke mishandeling (28 procent) en financiële uitbuiting (21 procent). Verwaarlozing (8 procent), schending van rechten (7 procent) en seksueel misbruik (2 procent) werden minder gemeld. 90 procent van de ouderenmishandeling werd gepleegd door een (klein)kind, (ex-)partner of ander familielid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden